Daniel Radcliffe - huwiki.org

Daniel RadcliffeDaniel Radcliffe
Radcliffe 2015-ben
Életrajzi adatok
Születési név Daniel Jacob Radcliffe
Született 1989július 23. (31 éves)
London, Anglia
Pályafutása
Iskolái City of London School
Aktív évek 1999
Híres szerepei Harry Potter
(Harry Potter-filmek)
További díjak

Daniel Radcliffe aláírása

Daniel Radcliffe weboldala
Daniel Radcliffe IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Radcliffe témájú médiaállományokat.

Daniel Jacob Radcliffe[1] (Fulham, London, 1989. július 23. –) brit színész. J.K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című regényének filmváltozatában a főhős, Harry Potter szerepe hozta meg számára az ismertséget.[2]

Tartalomjegyzék

Élete


Szülei Alan Radcliffe és Marcia Gresham. Ötéves kora óta színész akart lenni, de a szüleinek nem igazán tetszett ez az ötlet, ezért nem is nagyon támogatták. Ennek ellenére 1999-ben megkapta a címszerepet a BBC David Copperfield adaptációjában. „Öt meghallgatáson vettem részt, mielőtt megkaptam a szerepet.” – mondta Radcliffe a szereppel kapcsolatban.[forrás?] A fiatal David Copperfieldként rengeteg dicséretet kapott. A Boston Herald így jellemezte: "szívfacsaró előadás". Majd kapott egy kisebb szerepet A panamai szabó (2000) című filmben, ahol Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis fiát alakította. Az ismertséget azonban Harry Potter szerepe hozta meg számára. 2001-ben mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve című filmet, melyben Harry Pottert alakította. Hónapokig tartó keresgélés után még mindig nem találtak senkit az ifjú varázsló szerepére. Ám Chris Columbus egy este színházba ment, ott találkozott Daniellel és tudta, hogy ő lesz a tökéletes választás. [forrás?] 2002-ben a Harry Potter és a Titkok Kamrája, 2004-ben a Harry Potter és az azkabani fogoly, 2005-ben a Harry Potter és a Tűz Serlege, 2007-ben a Harry Potter és a Főnix Rendje, 2009-ben a Harry Potter és a Félvér Herceg című filmekben játszott. 2007-ben az Édes fiam, Jackben is szerepelt. 2010-ben és 2011-ben a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című film első és második részében ugyancsak Daniel alakította Harry-t.

Magánélete

2007-ben Radcliffe több verset is közzétett Jacob Gershon néven (középső nevének és édesanyja leánykori nevének egy kombinációja) a Rubbish-ban, egy underground divatmagazinban. Közeli barátságban áll Tom Feltonnal és Emma Watsonnal, és szoros a kapcsolata a családjával.

2008-ban nyilvánosságra hozta enyhe neurológiai rendellenességét. A motorikus mozgászavar időnként egyszerű tevékenységekben is megakadályozza, mint az írás vagy a cipőkötés. "Nehéz dolgom volt az iskolában, gyenge voltam mindenben, észrevehető tehetség nélkül." - állította Radcliffe.[3] 2010 augusztusában hagyott fel az alkoholizmussal, miután rájött, hogy túlságosan függőjévé vált.[4]

A források ellentmondanak egymásnak Radcliffe személyes vagyonát illetően: állítása szerint 1 millió fontot keresett az első Harry Potter filmmel[5] és körülbelül 15 milliót a hatodikkal. Radcliffe felkerült a Sunday Times Rich List in 2006-ra, amely személyes vagyonát 14 millió fontra becsülte, ezáltal ő volt a leggazdagabb fiatal az Egyesült Királyságban.[6] 2009-ben első volt a Forbes Most Valuable Young Stars listáján, és áprilisban a The Daily Telegraph 30 millió fontra mérte teljes nettó vagyonát, így a 12. leggazdagabb ember volt az Egyesült Királyságban. Abban az évben ő volt a leggazdagabb tinédzser az országban.[7] 2010 februárjában ő volt a 6. legtöbbet kereső hollywoodi férfiszínész és 5. a Forbes decemberi Hollywood's highest-grossing actors listáján,[8] 780 millió USA dollár bevétellel, nagyrészt a Harry Potter és a Halál ereklyéi film miatt, amely akkor jelent meg.[9]

Radcliffe Lower Manhattanben él New York City-ben.[10] 2012 októberéig Erin Darke-kal találkozott, akit az Öld meg a kedveseid forgatásán ismert meg.[11][12] Szóltak pletykák egy lehetséges 2014 közepi eljegyzésről, de Darke édesapja, Ian Darke 2014 decemberében cáfolta ezeket a terveket.[13][14]

Filmográfia

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hangja Rendező
2020 Menekülés Pretoriából
(Escape from Pretoria)
Tim Jenkin Francis Annan
2019 Talpig fegyverben
(Guns Akimbo)
Miles Cassonva Gacsal Ádám Jason Lei Howden
Playmobil: A film
(Playmobil: The Movie)
Rex Dasher (hangja) Gacsal Ádám Lino DiSalvo
2018
(Beast of Burden)
Sean Haggerty Jesper Ganslandt
2017 Dzsungel
(Jungle)
Yossi Ghinsberg Gacsal Ádám Greg McLean
2016 Az ember, aki mindent tudott
(Swiss Army Man)
Manny Daniel Scheitert
Impérium
(Imperium)
Nate Foster Gacsal Ádám Daniel Ragussis
Szemfényvesztők 2.
(Now You See Me 2)
Walter Mabry Gacsal Ádám Jon M. Chu
2015 Victor Frankenstein
(Victor Frankenstein)
Púpos bohóc / Igor Strausman Gacsal Ádám Paul McGuigan
Kész katasztrófa
(Trainwreck)
Kutyasétáltató Gacsal Ádám Judd Apatow
2014
(The F Word / What If?)
Wallace Michael Dowse
2013 Szarvak
(Horns)
Ignatius "Ig" Perrish Joó Gábor Alexandre Aja
Öld meg kedveseid
(Kill Your Darlings)
Allen Ginsberg Gacsal Ádám John Krokidas
2012 A fekete ruhás nő
(The Woman in Black)
Arthur Kipps Gacsal Ádám James Watkins
2011 Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész
(Harry Potter and the Deathly Hallows Part II)
Harry Potter Gacsal Ádám David Yates
2010 Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész
(Harry Potter and the Deathly Hallows Part I)
Harry Potter Gacsal Ádám David Yates
2009 Harry Potter és a Félvér Herceg
(Harry Potter and the Half-Blood Prince)
Harry Potter Gacsal Ádám David Yates
2008 Az igenember
(Yesman)
Harry Potter a filmben. Gacsal Ádám Peyton Reed
2007 Harry Potter és a Főnix Rendje
(Harry Potter and the Order of the Phoenix)
Harry Potter Gacsal Ádám David Yates
Édes fiam, Jack
(My Boy Jack)
Jack Kipling Hamvas Dániel Brian Kirk
Fiúk a parton
(December Boys)
Atlasz Morvay Gábor,
Gacsal Ádám
Rod Hardy
2005 Harry Potter és a Tűz Serlege
(Harry Potter and the Goblet of Fire)
Harry Potter Gacsal Ádám Mike Newell
2004 Harry Potter és az azkabani fogoly
(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Harry Potter Gacsal Ádám Alfonso Cuarón
2002 Harry Potter és a Titkok Kamrája
(Harry Potter and the Chamber of Secrets)
Harry Potter Gacsal Ádám Chris Columbus
2001 Harry Potter és a bölcsek köve
(Harry Potter and the Philosopher's Stone)
Harry Potter Gacsal Ádám Chris Columbus
A panamai szabó
(The Tailor of Panama)
Mark Pendel Gacsal Ádám John Boorman
1999 Copperfield Dávid
(David Copperfield)
David Copperfield gyerekként Czető Roland Simon Curtis

Tévésorozatai


Év Sorozat Szerep
2020 Csodatévők 2. évad Chauncley herceg
2019 Csodatévők 1. évad Craig
2015 Bojack Horseman Daniel Radcliffe
2012 A Young Doctor's Notebook fiatal Doktor
Robot Chicken Bundesliga-frizurás kölyök / Thomas a gőzmozdony
2011 David Letterman-show J. Pierrepont Finch
2010 A Simpson család Edmund

Díjak és jelölések


Jegyzetek


 1. Daniel Radcliffe Archiválva 2006. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben (a színész életrajza), Warner Bros. Kiadva 2007. június 5-én.
 2. Hír: Daniel Radcliffet szerződtették az utolsó két Potter filmre , HPANA. Kiadva 2007. március 2-án.
 3. Friedman, Emily: Dyspraxia Explains Harry Potter's Klutziness . ABC News, 2008. augusztus 19. (Hozzáférés: 2011. május 26.)
 4. Singh, Anita. „Daniel Radcliffe: why I don't drink alcohol any more ”, The Daily Telegraph, 2011. július 4. (Hozzáférés ideje: 2011. július 4.) 
 5. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) maincastinter nevű ref-eknek
 6. Kaplan, James: Daniel Radcliffe Breaks Free . Parade. Parade Publications, 2009. június 28. (Hozzáférés: 2011. május 27.)
 7. Daniel Radcliffe ”, The Times (Hozzáférés ideje: 2011. május 31.) 
 8. Burman, John. „In Pictures: Hollywood's Most Valuable Young Stars ”, Forbes, Forbes.com LLC, 2009. március 10. (Hozzáférés ideje: 2011. május 27.) 
 9. Pomerantz, Dorothy. „In Pictures: Hollywood's Highest-Grossing Actors ”, Forbes, Forbes.com LLC, 2010. december 20. (Hozzáférés ideje: 2011. május 27.) 
 10. Barbara Chai. „NY CULTURE - Actor Daniel Radcliffe Changes Beat ”, 2013. március 25. (Hozzáférés ideje: 2013. október 9.) 
 11. Durand Streisand, Elizabeth: Daniel Radcliffe (Finally) Photographed With Girlfriend of 2 Years . Yahoo, 2014. április 21.
 12. Daniel Radcliffe and Erin Darke marriage rumors not true, according to Flint actress' father . MLive.com . (Hozzáférés: 2015. november 10.)
 13. ‘Harry Potter’ Star Daniel Radcliffe Engaged? Actor Reportedly Set To Wed Girlfriend Erin Darke . International Business Times . (Hozzáférés: 2015. november 10.)
 14. Daniel Radcliffe Supports Girlfriend Erin Darke’s New Off-Broadway Play ‘The Spoils’ . International Business Times . (Hozzáférés: 2015. november 10.)

További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Radcliffe témájú médiaállományokat.
 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | 1989-ben született személyek | Élő személyek | Londoniak


Dátum: 30.08.2020 11:31:02 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.