Derek Jarman - huwiki.org

Derek JarmanDerek Jarman
Született 1942. január 31.
London,
Elhunyt 1994. február 19. (52 évesen)
London,
Állampolgársága brit[1]
Foglalkozása filmrendező, díszlettervező, képzőművész és író
Iskolái
Kitüntetései FIPRESCI
Halál okaAIDS
Sírhely Church of St Clement, Old Romney

A Wikimédia Commons tartalmaz Derek Jarman témájú médiaállományokat.

Derek Jarman (London, 1942. január 31. – London, 1994. február 19.) angol filmrendező, díszlettervező, képzőművész és író.

Tartalomjegyzék

Élete


Jarman Michael Derek Elworthy Jarman néven született a middlesexi Northwoodban. Középiskolai tanulmányait a dorseti Canford Schoolban, egyetemi tanulmányait a londoni King's College-ban, majd a University College Londonban végezte. A Butler's Wharf-on tartott fenn stúdiót, Andrew Logan művészeti köréhez tartozott.

Az 1980-as években egyike volt azon kevés nyíltan meleg brit közéleti szereplőnek, aki felszólalt a melegellenes törvények és az AIDS terjedése kapcsán. 1986. december 22-én diagnosztizálták nála a HIV jelenlétét, betegségéről nyilvánosság előtt is többször beszélt. 1994-ben AIDS-hez köthető betegségben hunyt el.

Filmjei


Játékfilmek

Videóklipek

Műve magyarul


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)Kategóriák: Angol filmrendezők | Angol forgatókönyvírók | Angol operatőrök | LMBT filmrendezők | 1942-ben született személyek | 1994-ben elhunyt személyek | AIDS-ben elhunyt személyek


Dátum: 31.08.2020 12:01:06 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.