DoriathDoriath egy hely a J.R.R. Tolkien alkotta Középföldén.

Neve sinda nyelven annyit tesz: kerítések földje. Beleriand nagy sinda királysága, melyet az első kor elején alapított Thingol és Melian. Beleriand első háborúit követően Melian megszőtte Melian övét, hogy védelmezze Neldorethet, Regiont és Nivrimet, Doriath belső területeit. Thingol külső területeket is magáénak vallott, például Brethilt és Dimbart.

A Melian és Thingol védelmét élvező Doriath nem keveredett bele Beleriand háborúinak nagy csatáiba, de határait folyamatosan védenie kellett. Thingol ugyan Finarfin és a törpök oldalán állt, de megtiltotta az embereknek és Fëanor népének, hogy betegyék a lábukat Doriathba. Miután megismerte a noldák visszatérésének igaz történetét, birodalmában megtiltotta a quenya nyelv használatát. Ennek ellenére nem kerülhette el a pusztulást. Leányának, Lúthien Tinúvielnek egy szilmarilt követelt nyászajándékul – Nogrod törpjei azonban pontosan ezért a kincsért végeztek vele. Halála után Melian elhagyta Középföldét, így az öv megszűnt létezni és Doriathot megszállták a törpök. Amikor Fëanor fiai megölték Diort, Doriath már elhagyatottan állt, az életben maradt tündék Sirion hegyeibe menekültek. Az Első korban Eglador volt a neve. Nevezték még Tündehonnak, Rejtett Királyságnak, Titkos Királyságnak is.

Források


További információk


Doriath térképe [halott link ]

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 29.03.2021 02:50:27 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.