Drágán add az életed!Drágán add az életed!
(Die Hard)
1988-as amerikai film

Rendező John McTiernan
Producer Lawrence Gordon
Joel Silver
Vezető producer Charles Gordon
AlapműNothing Lasts Forever
Műfaj
 • akciófilm
 • akcióthriller
 • regény alapján készült film
 • karácsonyi film
 • heistfilm
Forgatókönyvíró Jeb Stuart
Steven E. de Souza
Főszerepben Bruce Willis
Alan Rickman
Bonnie Bedelia
Zene Michael Kamen
Operatőr Jan de Bont
Vágó
 • John F. Link
 • Frank J. Urioste
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Silver Pictures
Gordon Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Los Angeles
Játékidő 127 perc
Költségvetés 28 millió dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Bemutató 1988. július 15.
1989. december 14.
Korhatár R
Bevétel $ 83 008 852
$ 138 708 852
Kronológia
KövetkezőMég drágább az életed
További információk

A Drágán add az életed! (Die Hard) 1988-ban bemutatott amerikai akciófilm John McTiernan rendezésében. A forgatókönyvet Roderick Thorp Semmi nem tart örökké (1979) című regénye alapján Jeb Stuart és Steven E. de Souza írta. A főszerepben Bruce Willis látható, akinek a produkció – a rendkívüli sikernek köszönhetően – meghatározó állomás volt karrierjében, megalapozta akcióhősi imázsát.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
1. szinkron 2. szinkron
John McClane Bruce Willis Vass Gábor Dörner György
Hans Gruber Alan Rickman Helyey László Széles László
Holly Gennaro McClane Bonnie Bedelia Andresz Kati Orosz Anna
Al Powell őrmester Reginald VelJohnson Bata János Gesztesi Károly
Karl Alexander Godunov Böröndi Tamás Rékasi Károly
Richard Thornburg William Atherton Dimulász Miklós Fazekas István
Harry Ellis Hart Bochner Beregi Péter Kőszegi Ákos
Argyle De`voreaux White Kassai Károly Csőre Gábor
Dwayne T. Robinson Paul Gleason Uri István Ujréti László

Cselekmény


John McClane New York-i rendőrnyomozó Los Angelesbe érkezik karácsonykor, hogy találkozzon elhidegült feleségével, az üzleti életben sikeres Hollyval. Felveszi egy beszédes sofőrrel megáldott limuzin, és Holly munkahelyéhez, a vállalati tulajdonos után elnevezett Nakatomi Torony irodaházhoz viszi. Míg Argyle, a sofőr az épület földalatti parkológarázsában vár Johnra, az csatlakozik a karácsonyi partihoz, ahol találkozik felesége főnökével, Takagival és munkatársával, Ellisszel. Mikor végre rátalál Hollyra (aki leánykori nevét, a Gennarót használja), kettesben maradva rögtön veszekedésbe kezdenek. A nő egyedül hagyja férjét egy kis szobában, ahol a férfi kipihenni készül a hosszú repülőutat.

Váratlanul azonban a német Hans Gruber vezetésével egy 13 fős terroristacsoport szállja meg és veszi irányítása alá az épületet. A bulin résztvevőket túszul ejtik, Takagit pedig elvonszolják. Kiderül, csak látszólag terroristák, valójában több százmillió dollárt érő, bemutatóra szóló kötvényeket készülnek ellopni a torony biztonsági széfjéből. Mikor Takagi nem hajlandó közölni a széf kódját, végeznek vele, majd Theo, a csapat technikai zsenije megkezdi a védőzárak szisztematikus feloldását.

McClane-nek, bár cipője nélkül, de sikerül kereket oldania, mialatt Gruber emberei az összes helyiségből kiterelik az embereket. John megkísérel segítséget hívni a tűzriasztóval, azonban szembekerül az egyik terroristával, Tonyval, akit végül megöl. A halott férfi gépfegyverével és rádióvevőjével felszerelve McClane a tetőre megy, hogy újfent segítséget hívjon, azonban a rendőrség visszautasítja őt, egészen addig, míg nem hallják Tony bosszúszomjas bátyja, Karl lövéseit. Al Powell őrmestert, a Los Angeles-i rendőrség járőrét küldik a helyszínre, mialatt John újabb két ellenségével végez, így megszerzi a Gruberék számára nélkülözhetetlen detonátort és mellé némi C4-es robbanószert.

Takagi halálával Hollynak kell átvennie a Gruberrel való kommunikációt a túszok érdekében, mivel ő áll másodikként a cégnél a ranglétrán. Amikor e minőségében kényszerűen Gruberhez fordul, neki is leánykori nevén mutatkozik be. Határozott fellépésével el tudja érni, hogy a túszok legalább szükségüket tudják végezni a fegyveresek szigorú felügyelete alatt, és megengedik nekik, hogy állapotos kolléganőjüket egy heverőre lefektethessék.

A toronyhoz küldött járőr, Al a bejáratnál ugyan látszólag mindent rendben talál (Gruber és csapata ilyen látogatásra is fel vannak készülve, az egyikük biztonsági őrnek öltözve látszólag meccset néz a bejáratnál), és már éppen vaklármát jelentve távozni készül, amikor McClane-nek végül sikerül felhívni a figyelmét azzal, hogy a kocsijára hajítja az egyik bandatag hulláját. A rendőrség végül megfelelő erőkkel válaszol, azonban ez csupán gyorsításra ösztönzi Grubert eredeti elképzeléseiben, hiszen a rendőrség antiterrorista akcióinak menetrendjével teljesen tisztában van, sőt a terveit annak alapján dolgozta ki. A helyi rendőrség tehetetlenségét látva McClane folytatja egyszemélyes háborúját, melyben egyetlen szövetségese az épületen kívül Powell. Mikor látja, hogy a rendőrség rohama kudarcba fulladt és a túszejtők kegyetlenül lövik a kommandósokat, John a liftaknán keresztül a C4-esekkel felrobbantja az épület egy részét, ezzel zavart kelt és megöl két bandatagot is. A helyzet eszkalálódása miatt az FBI is bekapcsolódik a túszdrámába, és közben a sajtó is megneszeli a történteket: a tévécsatornák közvetítőkocsijai a helyszínre mennek, köztük a kiváló informátorokkal rendelkező, karrieréhes, de felelőtlen tévériporter, Richard Thornburg.

Ellis egyre idegesebb lesz, és akcióra szánja el magát: ostobán azt hiszi, alkut köthet McClane és Gruber között a detonátor visszaszerzéséről cserébe a túszok elengedéséért, ezért felajánlja közvetítését Grubernek azzal, hogy McClane régi barátjának adja ki magát. Ellis nem jár sikerrel, így Takagihoz hasonlóan megölik. Gruber rövidesen váratlanul szemtől szemben találja magát McClane-nel. Ravaszsága eredményesnek bizonyul, mikor egy megszökött túsznak adja ki magát, s így visszaszerzi a detonátort, embereivel pedig sarokba szorítja Johnt, így az kénytelen mezítláb a szándékosan szétlőtt berendezésből származó üvegszilánk-tengeren végigfutni, miközben újabb két ellenséget likvidál.

Míg Theónak sikerül felnyitnia a páncéltermet, odakint Thornburg tudomására jut McClane neve és családi állapota, így Holly otthonába megy a jó sztoriért: az illegális bevándorlóként dolgozó házvezetőnőt megfenyegetve a pár két kisgyermekének tesz fel kérdéseket. Gruber – aki látja a riportot a tévében és megtalálja a gyerekek és John fotóját Holly asztalán – mindjárt ráébred a kezében lévő ütőkártyára: magával viszi a nőt túszként, miközben a többi túszt a fegyveresek felterelik a tetőre, mintha az elvonulásuk útja ez lenne.

Miután ellátta lábsérüléseit, John kisakkozza Hans tervét, miszerint fel akarja robbantani a túszokat az épület tetején. Mikor ennek megakadályozására indul, kénytelen lesz végezni Karllal és annak egyik társával. John időben visszatereli a túszokat, miközben a helikopterben ülő, Vietnámot is megjárt FBI-ügynök Johnt is terroristának nézve automata fegyverből tüzel rá. Gruber élesíti a robbanóeszközt: a tető és a felette köröző FBI-helikopter felrobban, John pedig úgy menekül meg a robbanás elől, hogy a derekához erősített tűzoltótömlővel leveti magát a toronyról, s néhány emelettel lejjebb beugrik egy irodaablakon.

Ezalatt a parkolóban álló limóban szórakozgató és a fenti eseményekről mit sem sejtő Argyle a rádiónak köszönhetően tudomást szerez a helyzetről, majd sikerül ártalmatlanná tennie Theót, aki egy mentőautóba akarja átpakolni a kötvényeket.

A végső összecsapásra a kimerült és sérült McClane és a Hollyra fegyvert szegező Gruber között a 32. emeleten kerül sor: a ragasztószalaggal a hátához rögzített pisztollyal John megadást színlel, majd egy jó pillanatban lelövi Gruber utolsó emberét és magát Hanst is, aki az ablakon kiesve magával rántja Hollyt is. Johnnak végül sikerül kioldania felesége Rolexének csatját, melybe Gruber kapaszkodik, így a terroristavezér több tucat emeletet zuhan a halálba.

Amint a túszok, McClane és felesége elhagyják az épületet, a látszólag elpusztíthatatlan Karl jelenik meg hirtelen, s egy utolsó kísérletet tesz, hogy végezzen a rendőrrel. McClane felesége elé lép pajzsként, azonban Karl az, aki golyót kap. A lövést Powell őrmester adta le, aki korábban véletlenül meglőtt egy sérülésébe később belehaló tinédzsert, s azóta nem mert fegyvert használni senkivel szemben. A hős John és Holly végül Argyle limójában elhagyják a torony környékét, előtte a nő azonban még jól képen törli a sztorijához ragaszkodó Thornburg-öt.

Érdekességek


Fogadtatás


Mikor a Drágán add az életed!-et bemutatták, kora egyik legjobb akciófilmjének bizonyult. A műfaj felélesztőjeként tartják számon, ami az 1990-es években olyan filmek megvalósulását alapozta meg, mint az Úszó erőd, Az 57-es utas vagy a Féktelenül. A „Die Hard egy _____-n” általános mód lett számos elkövetkezendő akciófilm történetének körülírására.[1] A film szintén szerepet játszott a messze esendőbb és emberibb, kevés ruhadarabot viselő és keveset (köztük „egysorosokat”) beszélő, állandóan kemény tekintetű akcióhős archetípusának megteremtésében.[2] A Drágán add az életed! 80,7 millió dollárt gyűjtött az amerikai mozikban, s további 55-öt a világ többi részén.[3]

A kritikusok által is széles körben méltatott film[4] több folytatást is szült: a Még drágább az életed (1990) új rendezővel, a Die Hard – Az élet mindig drága (1995) ismét McTiernan vezénylete alatt készült el. A negyedik rész, Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed címmel közel húsz évvel az eredeti után, 2007 júniusában került a mozikba. A Budapesten is forgatott ötödik részt Die Hard – Drágább, mint az életed címmel 2013-ban mutatták be.

Videójátékok


Több videójáték is készült a Die Hard-sorozat alapján, ezek: a Die Hard Trilogy, a Die Hard Trilogy 2: Viva Las Vegas, a Die Hard Arcade, a Die Hard: Vendetta és a Die Hard: Nakatomi Plaza. (A Nakatomi Plaza mint helyszín a SWAT-3 játék egyik küldetésében is szerepelt.) Az eredeti filmhez kapcsolódóan Nintendón is jelent meg fejlesztés.

Paródiák


Jegyzetek


 1. Foxhome.com . [2008. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
 2. ^ The Movies of the Eighties (1990) by Ron Base and David Haslam
 3. Die Hard Box Office
 4. Rottentomatoes.com

További információk


A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Drágán add az életed! témában.
 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1988 filmjei | Könyvadaptációk | 20th Century Fox-filmek | Amerikai akciófilmek | Karácsonyi filmek | Los Angelesben játszódó filmek


Dátum: 01.04.2021 10:17:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.