Drakula (film, 1931)Drakula
(Dracula)
1931-es amerikai film

Rendező Tod Browning
Producer A.M. Asher
Tod Browning
Carl Laemmle Jr.
AlapműBram Stoker: Drakula
Műfaj
  • horrorfilm
  • vámpírfilm
  • filmdráma
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró John L. Balderston
Garrett Fort
Dudley Murphy
Louis Bromfield
Tod Browning
Max Cohen
Louis Stevens
Főszerepben Lugosi Béla
Zene Philip Glass
Operatőr Karl Freund
Vágó Milton Carruth
Maurice Pivar
Jelmeztervező Ed Ware
Vera West
Díszlettervező Charles D. Hall
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország USA
Nyelv angol
magyar
latin
Játékidő 75 perc
Költségvetés $ 355 000 (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
Bemutató 1931. február 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Drakula témájú médiaállományokat.

A Drakula (Dracula) 1931-ben bemutatott fekete-fehér amerikai horrorfilm Tod Browning rendezésében. A film forgatókönyve Bram Stoker Drakula című híres regényéből készült, Lugosi Béla főszereplésével. Lugosi 1927-ben a „Drakula” című Broadway darab címszereplőjét alakította. A produkció rendkívül sikeres volt, ennek köszönhetően kérte fel az Universal filmstúdió Lugosit a film főszerepére.[2] Drakula gróf szerepének emlékezetes megformálása hozta meg a sikert Lugosi számára, ám egyben skatulyául is szolgált, mivel később csak horrorfilmekben szerepelt.

Szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Cselekmény


Mr Renfield (a könyvben Jonathan Harker) angol ügyvédbojtár Erdélybe utazik, Drakula gróf kastélyába, hogy aláírják a papírokat az angliai ingatlan, a gróf új lakhelyének megvásárlásáról. Rejtélyes események történnek Drakula szigetországba érkezése után, ami ott kezdődik, hogy a hajó egész legénysége meghal a partra érkezésig, az egyetlen túlélő (Renfield) megbolondul, majd ott folytatódik, hogy a szomszédos birtok egyik hölgye vérvesztés következtében meghal és a nyakán két fogszúrásra utaló sebhelyet találnak...

Jegyzetek


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1931 filmjei | Könyvadaptációk | Amerikai horrorfilmek | Amerikai misztikus filmek | Fekete-fehér filmek | Universal Pictures-filmek


Dátum: 27.03.2021 11:18:07 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.