Duna–Tisza köze - huwiki.org

Duna–Tisza köze


(Duna-Tisza_köze szócikkből átirányítva)


A Duna–Tisza köze kifejezés alatt a Duna és a Tisza folyók között elhelyezkedő magyarországi és szerbiai tájat értjük. A terület Magyarország középső részén, valamint a szerbiai Vajdaság északnyugati részén helyezkedik el, és magában foglalja az Alföld nyugati felének nagy részét. Az ENSZ hosszú távú klímaváltozási előrejelzése a Duna–Tisza közét félsivatagi övezetté nyilvánította.

Tartalomjegyzék

Földrajza


Nyugatról a Duna, keletről pedig a Tisza határolja. Északon a Mátraalja és a Bükkalja határolja, északnyugaton a Gödöllői-dombság határolja. Területén fekszik Pest megye déli, délkeleti része, Heves megye déli fele, a Verpelét-Lőrinci vonaltól délre. Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati része, Bács-Kiskun megye, valamint Csongrád megye nyugati része tartozik még hozzá. A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park is itt található.

Nagyobb települései: Abony, Baja, Cegléd, Hatvan, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Szolnok, Szeged, Csongrád, Szerbiában: Szabadka, Újvidék, Zenta.

Főbb vízfolyásai a Zagyva, a Tarna, a Galga, a Hajta-patak, a Tápió.

Fontosabb közúti közlekedési folyosói az M3-as autópálya, az M5-ös autópálya, az M0-s autóút, a 3-as főút, a 4-es főút, az 5-ös főút.

Településföldrajza

A Duna–Tisza közén fekvő települések Heves megyében a következők: Adács, Aldebrő, Andornaktálya, Apc, Átány, Atkár, Besenyőtelek, Boconád, Boldog, Csány, Demjén, Detk, Domoszló, Dormánd, Ecséd, Eger, Egerfarmos, Egerszalók, Erdőtelek, Erk, Feldebrő, Füzesabony, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Hatvan, Heréd, Heves, Hevesvezekény, Hort, Kál, Kápolna, Karácsond, Kerecsend, Kerekharaszt, Kisköre, Kompolt, Kömlő, Lőrinci, Ludas, Maklár, Markaz, Mezőszemere, Mezőtárkány, Nagyfüged, Nagykökényes, Nagyréde, Nagytálya, Nagyút, Novaj, Ostoros, Petőfibánya, Pély, Poroszló, Rózsaszentmárton, Sarud, Szihalom, Tarnaméra, Tarnaszentmária, Tarnaszentmiklós, Tarnazsadány, Tenk, Tiszanána, Tófalu, Újlőrincfalva, Vámosgyörk, Verpelét, Vécs, Visonta, Visznek, Zagyvaszántó, Zaránk.

Pest megye alföldi fekvésű települései a Duna–Tisza közén: Albertirsa, Bénye, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Csévharaszt, Dánszentmiklós, Dány, Galgahévíz, Gomba Hévízgyörk, Káva, Kóka, Mikebuda, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nyáregyháza, Pánd, Péteri, Sülysáp, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószentmárton, Tóalmás, Tura, Újlengyel, Vácszentlászló, Valkó, Vasad, Zsámbok

Közigazgatási egységek a Duna–Tisza közén


Magyarországi megyék

Magyarország legnagyobb területű megyéje

Vajdasági körzetek

Közigazgatási központok a Duna–Tisza közén


Magyarországi megyei jogú városok

Vajdasági közigazgatási székhelyek

  • Vajdaság-portál
  • Földrajz-portál



Kategóriák: Alföld | Magyarország tájegységei | Vajdaság földrajza


Dátum: 30.08.2020 10:56:21 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.