J. R. R. Tolkien angol író és nyelvész által teremtett és regényeiben (A szilmarilok, A hobbit, A Gyűrűk Ura, Húrin gyermekei) ábrázolt fiktív és mitikus univerzumban a Világegyetem neve quenya nyelven, mint az Ainuk víziójának megvalósulása, akik „a kis királyság”-nak nevezték (ez arra a tényre utal, hogy Eru Ilúvatar (Isten) elméjében minden alkotás, amit az emberek felfoghatnak valójában csak egy kicsiny dolog).

A Szilmarilok szövegében található értelmezés szerint a szó a quenya létige (lenni) felszólító módú alakja, melynek megfelelőjét a világot teremtő monoteisztikus isten, Ilúvatar használta annak létrehozására, tehát annyit jelent: „legyen”. Ez utal a bibliai teremtéstörténetre is, ahol a teremtő szintén felszólította a világot és részeit megteremtődésre: például „Legyen világosság”.

Mint megvalósult (vagy megvalósuló) aktualitás, az Ea szó azonban annyit tesz: „Ami Van”, szemben a Világegyetem(en is túli Világegyetem, „a Világ túlja”) részint csakis Ilúvatar által ismert, részint anyagilag nem realizált részeivel (mint például a Külső Sötétség, az a nemlét, ahová a gonosz valát, Melkort zárták, illetve az Időtlenség Csarnokai, ahol Ilúvatar és az ainuk lakoznak).

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 27.03.2021 09:03:27 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.