EarendilEarendil egy kitalált szereplő J. R. R. Tolkien mitológiájában. Tünde és ember gyermeke, A szilmarilokban szerepel. Apja Tuor, anyja Idril Celebrindal, felesége Elwing, gyermekeik („Tar-Minyatur”) Elros és Elrond.

Tartalomjegyzék

Származása, születése és élete Gondolin bukása előtt


Earendil apja Tuor volt, Huor fia, akit Ulmo küldött Gondolinba Turgonhoz, hogy figyelmeztesse, népe végveszélyben van. Ulmo azt tanácsolta Turgonnak, hogy hajózzon a tengerhez, de az elutasította. Tuor Gondolinban maradt, és beleszeretett Idrilbe, Turgon lányába, és hét év után feleségül vette. Idril egy fiúgyermeket szült neki: Earendilt. Earendilt mindenki szerette Gondolinban, kivéve Maeglint, Turgon húgának a fiát, de Idril rettegett. Ezért egy titkos alagutat építtetett.

Maeglin árulása


Maeglin árulása után néhány évvel Morgoth Gondolinra eresztette orkjait és balrogjait. Gondolin ostromakor Maeglin megpróbálta megölni Earendilt és a hatalmába keríteni Idrilt, de Earendilt nem sikerült leszúrnia, Tuor pedig lehajította őt az Amon Gwarethről.

Menekülés Gondolinból és letelepedés a Sirion torkolatában


Miután a város elesett, Tuor, Idril, Earendil, Galdor, Glorfindel és sok más Gondolini tünde elmenekült a Tuor által építtetett titkos alagúton a Cristhornhoz, és onnan a Sirion torkolatához. Ott növekedett Gondolin és Doriath maradéka. Tuor egyszer szerzett egy éneket Earendilnek a tengerről, és ez önmagában is végyat ébresztett, és Idrillel elhajózott.

A Vingilot és Earendil utazása


Earendil feleségül vette Dior Eluchíl lányát, a szép Elwinget, aki két fiút szült neki:Elrondot, később Imladris urát, és Elrost, akit később Númenor első királyaként quenyául Tar-Minyaturnak neveztek. Közben Earendil Círdan, a Hajóács segítségével megépítette minden idők legszebb hajóját, a Vingilotot, a Habok Virágát, és járta vele a tengereket. De közben Fëanor fiai, akiket kötött az esküjük a szilmarilok visszaszerzésére, megtámadták Elwinget, aki a szilmarilt őrizte, és győztek, Elrondot és Elrost fogságba vetették, de a szilmaril nem lett az övék:Elwing a tengerbe vetette magát. De a szilmaril nem veszett el, mert Ulmo nagy fehér madárrá változtatta Elwinget, aki a férje hajójára repült, és odaadta neki a szilmarilt, és Earendil elhatározta, hogy megbékíti a valákat a noldák és az edánok bűneiért. A szilmaril hatalmával átjutott az Elvarázsolt Szigeteken és Eresseán, és kikötött Amanban. A valák megbocsátottak, de Earendil és Elwing nem térhetett vissza Középföldére, hanem ott kellett maradniuk Valinorban. A hajót a valák magukhoz vették és megszentelték, és Earendil a szilmarillal és a Vingilottal csillagként járja az égboltot. Ez a Gil-Estel, a Jóreménység Csillaga.

Az Izzó Harag Háborújában


Az Izzó Harg Háborújában a veresége előtt Morgoth kiengedte Angbandból a szárnyas sárkányokat, de jött Earedil és Thorondor az ég minden madarának kíséretében, és Earendil levágta Fekete Ancalagont, a sárkánysereg legnagyobbikát, és lehajította az égről, és az porrá zúzta a Thangorodrim tornyait, és akkor felkelt a nap. A csata után Morgothot Manwe kitaszította a Semmibe, és az ég peremén Earendil áll őrt, hogy Morgoth ne jöhessen vissza.

Források


További információk


  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 27.03.2021 10:05:36 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.