Egy gésa emlékiratai (film)



Egy gésa emlékiratai
(Memoirs of a Geisha)
2005-ös amerikai–japán–francia film

IMDB 7,0/10 (15 626 szavazat)
Rendező Rob Marshall
Producer Lucy Fisher
Steven Spielberg
Douglas Wick
Vezető producer
  • Gary Barber
  • Bobby Cohen
  • Roger Birnbaum
AlapműArthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Műfaj
Forgatókönyvíró Robin Swicord
Főszerepben Csang Ce-ji
Vatanabe Ken
Michelle Yeoh
Gong Li
Youki Kudoh
Zene John Williams
Operatőr Dion Beebe
Vágó Pietro Scalia
Jelmeztervező Colleen Atwood
Díszlettervező John Myhre
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
DreamWorks
Amblin Entertainment
Spyglass Entertainment
Red Wagon Productions
Ország USA
Nyelv angol
japán
Forgatási helyszín
Játékidő 145 perc
Költségvetés 85 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Sony Pictures
Fórum Hungary
Bemutató 2005. december 9.
2006. március 23.
Díj(ak) 3 Oscar-díj
3 BAFTA-díj
1 Golden Globe-díj
Korhatár PG-13
12 év
Bevétel 57 490 580 dollár
162 242 962 dollár[2]
További információk

Az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) egy 2005-ben bemutatott színes, amerikai filmdráma. A könyv sikere miatt nem volt meglepő, hogy Hollywood is lecsapott a történetre. Steven Spielberg produkciós cége, az Amblin Entertainment szerezte meg a filmjogokat, és Rob Marshall rendezte a filmet.

2005. december 9-én mutattak be az Egyesült Államokban, magyarországi premierjére pedig 2006. március 23-án került sor.

A film számos díjat és jelölést kapott, elsősorban – érthetően – a látványtervezés, a hang és az operatőri munka miatt. A film zenéjét John Williams szerezte, operatőre Dion Beebe volt, a kosztümöket pedig Colleen Atwood tervezte.

A főbb szerepekben Csang Ce-ji, Vatanabe Ken, Gong Li, Michelle Yeoh, Youki Kudoh és Suzuka Ohgo láthatóak. A valóságban közülük csak Vatanabe, Kudoh és a gyerekszínész Ohgo japánok, Ziyi és Li ellenben kínaiak, Yeoh pedig maláj-kínai. A kínai színészek szereplése, különösen, hogy a címszereplő sem japán, sok vitát váltott ki mind Japánban, mind Kínában (ahol nem is került forgalomba a film) és Amerikában is.[3] Ezek legfőbb oka az évszázadokra visszanyúló japán-kínai ellentétre vezethető vissza. Mindazonáltal nem mindenkiben keltett ellenérzést a kínai színészek szereplése, Ziyi például a film japán bemutatója előtt állítólag egy rejtélyes csomagot és egy levelet kapott, amit egy egykori gésa küldött neki, aki látta a film előzetesét, ami régi kedves emlékeket idézett fel benne. A csomagban több egyedi, antik kimonó volt. Az ajándék természetesen könnyekig hatotta a színésznőt, aki meg is hívta a premierre a feladót.[forrás?]

Tartalomjegyzék

Szereplők


Érdekességek


Fontosabb díjak és jelölések


Oscar-díj (2006)
Golden Globe-díj (2006)
BAFTA-díj (2006)
Satellite Award (2005)
National Board of Review (2005)

Források


  1. Memoirs of a Geisha (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. [2012. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 21.)
  2. Memoirs of a Geisha (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. március 21.)
  3. a b c d e f Memoirs of a Geisha (angol nyelven). Trivia. Internet Movie Database. [2012. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 21.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap



Kategóriák: 2005 filmjei | Könyvadaptációk | Amerikai filmdrámák | Amerikai romantikus filmek | Columbia Pictures-filmek | DreamWorks Pictures-filmek | Fórum Hungary-filmek


Dátum: 27.03.2021 11:47:10 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.