ElendilElendil
Egyéb nevek Szálas Elendil, Voronda
Cím Andúnië ura, Gondor és Arnor nagykirálya
Nép Emberek
Kultúra Númenor
Született Mk 3119
Meghalt Mk 3434
Könyv(ek) A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A király visszatér, A Szilmarilok, A Gyűrű keresése
Megformálója Peter McKenzie

Elendil egy númenori dúnadán, kinek Amandil volt az apja. Apja a Hűségesek, a királlyal és Sauron Sötét Úrral szemben álló Emberek vezetője volt. Amikor Ar-Phazarôn hadat indított a Valák ellen, Amandil előtte akart Valinorba jutni, hogy kegyelmet kérjen. Fiának és a megmaradt Hűségeseknek meghagyta, hogy Rómenna kikötőjében hajóikon várakozzanak. Amikor Númenor elpusztult, a nyugati szél a hajókat Lindonba vezette.[1] Középföldén megalapította Gondor és Arnor királyságait. Székhelye az északi királyságban volt, délen fiai, Anárion és Isildur kormányoztak a nevében. A királyságban a Númenorból hozott látókövekkel, a Palantírokkal tartották a kapcsolatot.[2] Amikor Szauron visszatért Középföldére, Elendil Gil-Galadddal megkötötte az emberek és tündék utolsó szövetségét. A másodkort lezáró csatában az Orodruin lejtőin Szauron ölte meg. Kardja kettétört, mikor rá esett. Fia, Isildur apja kardjának, Narsilnak a csonkjával győzte le a Sötét Urat.[3]

Elendil írta az Akallabêth című művet Númenor bukásáról.[4]

Jegyzetek


  1. A Szilmarilok, Akallabêth
  2. A gyűrű keresése IV rész A Palantírok
  3. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
  4. A gyűrű keresése II rész Elros nemzetsége: Númenor KirályaiKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 02.04.2021 09:16:35 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.