ElrondElrond
Egyéb nevek Féltünde
Cím Völgyzugoly Ura
Nép Féltünde, aki a tündék életét választotta
Kultúra Féltünde
Könyv(ek) A hobbit; A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, A király visszatér, A Szilmarilok
Megformálója Hugo Weaving
Magyar hang Rosta Sándor

Elrond jelentése csillag-kupola. Kitalált szereplő J. R. R. Tolkien világában.

Eärendil és Elwing fia. Avernienben született. Feänor fiainak fogságába esett. Valószínűleg részt vett a Nagy Csatában. Az Első kor végén a valák megengedték neki, hogy válasszon, melyik fajhoz akar tartozni. Úgy döntött, hogy a tündék közt marad. Lindonban élt Gil-Galaddal, egészen a Másodkor 1695. évéig, amikor is Eregionba vonult, így segítve a Szauron ellen való harcot.

A Másodkor 1697. évében lerohanták Eregiont és az életben maradt noldák elmenekültek, és megalapították Völgyzugolyt (Imladrist), amely Gil-Galad bukása után a legfontosabb tünde menedék volt.

A Harmadkor 100. évében feleségül vette Celebríant, Galadriel és Celeborn lányát. 3 gyermekük született: Elladan, Elrohir és Arwen. A Harmadkorban tanácsokkal, csapatokkal, tettekkel segítette az északi dúnadánokat. Tagja volt a fehér tanácsnak is. A Harmadkor végén a Gyűrű szövetségének tagjaival együtt át kelt a Tengeren.

Ő nevelte fel a Dúnadánok vezetőit mivel bár távoli ágon de rokonok voltak, és ő őrizte a koronázási ékszereket is. Barahír gyűrűjét, az Annúminasi Jogart és a törött Narsil darabjait.

Ő viselte a Három Gyűrű közül a legnagyobb hatalommal bírót, a Vilyát, amit Gil-Galadtól kapott.

Források


  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 02.04.2021 02:09:28 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.