Elvitte a víz - huwiki.org

Elvitte a vízElvitte a víz
(Flushed Away)
2006-os brit–amerikai gyurma animációs film
Rendező
 • David Bowers
 • Sam Fell
Producer
 • Cecil Kramer
 • Peter Lord
 • David Sproxton
Műfaj kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
 • Dick Clement
 • Sam Fell
 • Ian La Frenais
 • Christopher Lloyd
 • Joe Keenan
 • Peter Lord
 • William Davies
Hang
Zene Harry Gregson-Williams
Operatőr
 • Brad Blackbourn
 • Frank Passingham
Vágó
 • Eric Dapkewicz
 • John Venzon
Jelmeztervező Jane Poole
Gyártásvezető Mark Tarbox
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő 83 perc
Költségvetés 149 000 000 USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
Bevétel
64 488 856
USD
176 275 540
USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Elvitte a víz témájú médiaállományokat.

Az Elvitte a víz (eredeti cím: Flushed Away) 2006-ban bemutatott britamerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az Aardman teljes egészében számítógéppel animált filmje, a megszokott stop-motion technika ellenében, és a DreamWorks 13. filmalkotása. Az animációs játékfilm rendezői David Bowers és Sam Fell, a producerei Cecil Kramer, Peter Lord és David Sproxton. A forgatókönyvet Dick Clement, Ian La Frenais és Simon Nye írta, a zenéjét Harry Gregson-Williams szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation és a Aardman Animations gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja kalandos filmvígjáték. Amerikában 2006. november 3-án, Magyarországon 2006. november 30-án mutatták be a mozikban.

Az Elvitte a víz az utolsó együttműködés az Aardman és a DreamWorks között, „kreatív különbségekre” hivatkozva.

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Roddy St. James egy felsőosztálybeli házipatkány, aki egy kensingtoni luxuslakásban éli mindennapjait. Mikor egy közönséges, Sid nevű patkány a csatornából feljut a mosogató csövein keresztül, s úgy véli, megütötte a főnyereményt, Roddy, hogy megszabaduljon tőle, azt a tervet eszeli ki, hogy megmutatja újdonsült, nemkívánatos lakótársának a „jacuzzit”, ami valójában a vécécsésze. Lehet, hogy Sid egy nemtörődöm naplopó, ám csatornapatkány, így nem esik nehezére felismernie egy WC-t. A kövér rágcsáló megjátssza magát, majd egy hirtelen mozdulattal belöki Roddyt és lehúzza, egyenesen London csatornái között elterülő földalatti patkányváros forgatagába. Itt találkozik Roddy Rita Malone-nal, a vakmerő patkánylánnyal, aki a Jammy Dodger nevű hűséges hajójával szeli a csatornák szennyvizeit. Rita kezdetben egyáltalán nem szíveli Roddyt, ám az események egymás mellé sodorják őket: a galád Varangy Ritára küldi csatlós patkányait, Tüskét és Albínót, mivel a lány korábban visszalopta tőle édesapja értékes rubinját. Varangy – aki előkelő angol lévén megvet minden rágcsálót – jégre akarja tenni két foglyát…szó szerint. Azonban ezen szándékában kudarcot vall, s a helyzet megváltozik: a szökéshez Rita magával visz egy egyedi módon megalkotott elektromos kábelt, amit később övként használ. Fogalma sincs róla, milyen fontos e tárgy Varangynak, aki nélküle nem képes megnyitni a zsilipkaput, hogy megfullassza az összes élő patkányt a városban, s benépesítse milliónyi ebihalával.

Miután sikerül lerázniuk Varangy patkányait, Roddy rájön, hogy a rubin hamisítvány, és eltöri, hogy ezt bebizonyítsa Ritának. A lány igen mérges lesz rá, de vigaszt lel abban, hogy Roddy megígéri neki: ha segít a hazajutásában, cserébe több drágakövet is ad neki. Rita hazalátogat családjához, mielőtt nekivágnak az útnak, s a több tucat lelket számláló házban Roddy is meleg fogadtatásban részesül.

Tüske és Albínó újabb próbálkozásra sem tudja elfogni a két patkányt, így Varangynak nincs más választása, mint Franciaországba küldeni kuzinjáért – a hírhedt, noha kissé szórakozott és ütődött zsoldosért, akit úgy ismernek, Le Béka. Le Béka magával hozza csatlós békáit, hogy végezzenek a Roddy-Rita párossal és visszaszerezzék a kábelt. Már majdnem sikerrel járnak, mikor Rita elragadja a tárgyat a felhőtlenül örvendező Le Béka kezei közül, miközben Roddyval egy ejtőernyőként alkalmazott zacskóba kapaszkodva kilavíroznak a csatornákból a város fölé, miután Rita szeretett hajóját elnyeli a víz. A patkányok sikeresen landolnak Roddy lakásában.

Roddy megtartja ígéretét és Ritának ad két értékes ékkövet. A lány úgy hiszi, a házban Roddynak barátai és rokonai is élnek, mígnem meglátja a ketrecét és ráébred, hogy az előkelő élethez szokott patkány egy házikedvenc. Sid továbbra is folytatja ámokfutását a lakásban, s mikor feltűnik a színen, Roddy mint öccsét, „Rupertet” mutatja be Ritának. Szerencsétlenségére azonban ők ismerik egymást. Rita csalódottan elbúcsúzik Roddytól, és visszamegy a csatornába.

A lakásban maradt két patkány a futball világdöntőt bámulja, mikor Sid elmondja Roddynak, hogy nem akar többet inni a félidőig, mert így is már vissza kell tartania vizeletét. Roddy ekkor rájön a Varangy tervére: félidőben az összes ember megrohamozza a mellékhelyiséget és egyszerre húzzák le a vécét. A varangy a kábel segítségével megnyitja a zsilipkaput, így a rengeteg, egyszerre zúduló víz elárasztja Patkopoliszt. Roddy megbízza Sidet, hogy legyen jó a házban lakó kislányhoz, ha hazajön, ő pedig ismét a csészébe veti magát, hogy megmentse a város lakóit. Ritát időközben sikerült elfogniuk a cselszövőknek, így a vezeték ismét Varangy birtokába került. Roddy megmenti a lányt, elmés ötleteivel pedig sikerül megfagyasztania az árhullámot, mielőtt a szurkolók seregére dőlne az utcán.

Roddy segít Ritának megépíteni a Jammy Dodger II-t, és nekivág a vizeknek az egész családdal, hogy elkezdje új életét.

Rövidesen kiderül, Roddy épp jókor hagyta hátra régi otthonát. Gazdája ugyanis hazaérkezve új „baráttal” lepi meg az ott tartózkodó Sidet – egy macskával!

Szereplők


Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Roddy St. James Hugh Jackman Dévai Balázs
Miller Zoltán (ének)
Rita Kate Winslet Major Melinda
Varangy Ian McKellen Bács Ferenc
Le Béka Jean Reno Szilágyi Tibor
Albínó Bill Nighy Hajdu István
Tüske Andy Serkis Görög László
Sid Shane Richie Csuja Imre
Rita apja David Suchet Végh Ferenc
Rita anyja Kathy Burke Bókai Mária
Rita nagymamája Miriam Margolyes Várnagy Katalin
Tabitha Rachel Rawlinson Kántor Kitty
Anya Susan Duerden Lázár Erika
Apa Miles Richardson Kapácsy Miklós
Sportriporter John Motson Orosz István
Tex Newell Alexander Pethes Csaba
Edna Susan Fitzer Illyés Mari
Faláb Paul Shardlow Albert Péter
Rendőr Roger Blake Péter Richárd
Lufiárus Garamszegi Gábor
Pisze-orrú Ted Christopher Fairbank Varga Tamás
Csótány Garai Róbert
Tiszteletes patkány n. a.
Fergus Joshua Silk Bence Áron
Rita kishúga Meredith Wells Tamási Nikolett
Rita húga Ashleigh-Louis Elliot Kardos Lili
Rita húga Ashleigh Ludwig Holok Viktória
Dagi Barry Christopher Knights Németh Gábor
Légy-hölgy Emma Tate Kossuth Gábor
Akciófigura Tom McGrath Pipó László
Festő Arany Tamás
Tengeri makk Jonathan Kydd Gardi Tamás
Újságárus Douglas Weston Rékai Nándor
Liam Sam Fell Hamvas Dániel
Jós Bácskai János
Nőcsábász Posta Victor
Ventilátor árus Arany Tamás
Kivevő Conrad Vernon Pipó László
Aranyhal David Bowers Katona Zoltán
Békaszolga #1 Szokol Péter
Shocky Dene Tamás
Légy Kossuth Gábor
Ebihalak Katona Zoltán
Kossuth Gábor
Pipó László

További magyar hangok: Bartók László, Béli Titanilla, Czető Ádám, Forrai Merdénesz, Frumen Gergő, Holl János, Kaszás Angéla, Katona Zoltán, Láng Balázs, Martin Adél, Mericske Zoltán, Némedi Mari, Peller Mariann, Pipó László

Utalások filmekre és másra


Érdekességek


Díjak és jelentősebb jelölések


jelölés: legjobb animációs film
díj: legjobb forgatókönyv
díj: legjobb szinkronhang (Ian McKellen)
díj: legjobb karakteranimáció
díj: legjobb animációs effektusok
díj: legjobb produkciós dizájn

Televíziós megjelenések


Források


További információk


 • Filmművészetportál
 • InformatikaiportálKategóriák: 2006 filmjei | Brit számítógépes animációs filmek | Amerikai számítógépes animációs filmek | Brit gyurmafilmek | Amerikai gyurmafilmek | Brit családi filmek | Amerikai családi filmek | Brit kalandfilmek | Amerikai kalandfilmek | Brit filmvígjátékok | Amerikai filmvígjátékok | DreamWorks Pictures-filmek | Paramount Pictures-filmek | UIP-Duna Film-filmek | 3D filmek


Dátum: 30.08.2020 07:16:25 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.