Etióp naptárAz etióp naptár az évet 13 hónapra osztja. Ezek közül 12 hónap 30 napos, a 13. hónap 5 vagy (szökőév esetén) 6 napot tartalmaz. A 13. hónap neve paguemain.

Etiópia erről a 13 hónapos naptárról is ismert, ezt reklámokban is felhasználják.

Az etióp újév szeptember 11-én kezdődik (szökőévben 12-én). Az újév egy három hónapos, felhős, ködös, esős évszak után következik. Szeptemberben jön a napsütés és a virágok virágzása. Ekkor kezdődik az iskola. Az újév ünnepének neve enkutatash („az új év kezdete”).

Az etióp naptár a Gergely-naptártól 7 vagy 8 évvel van lemaradva. A hétéves különbség szeptembertől decemberig áll fenn, a nyolcéves különbség januártól augusztusig.

Az etióp naptár hasonló a kopt naptárhoz. A különbség a kettő között a szentek napjainak meghatározása.

Az etióp naptár szerint a karácsony január 7-én van. Az évek négyéves ciklusban követik egymást, amelyeket a négy apostolról Máté, Lukács, Márk és János névvel illetnek. Az év négy évszakra oszlik: ősz, tél, tavasz, nyár. A hét 7 napból áll, amelyek egyenként 24 órát tartalmaznak, ebből 12 óra nappal és 12 óra éjszaka.

A hét napjainak neve az etióp naptárban:

A kormányzati irodák és az üzletek párhuzamosan az etióp naptárt és a Gergely-naptárt is használják. A külföldi kapcsolatokban kizárólag a Gergely-naptárt használják.

Források


További információk

Kategóriák: Naptárak | Etiópia


Dátum: 29.03.2021 08:35:30 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.