EtnogenezisAz etnogenezis társadalomtörténeti fogalma azt a folyamatot tartalmazza, amelynek során egy embercsoport, populáció etnikai egységgé, néppé alakul. Ennek az integrációs folyamatnak a révén kisebb-nagyobb együttélő embercsoportok nyelvi, antropológiai, demográfiai és etnográfiai tekintetben egymáshoz közel kerülnek, összeforrnak. Nyelvük egységesül, környezetüktől viszont elkülönül, ennek során a különböző rokoni vagy nem rokoni csoportok nyelvei változatos módon kereszteződhetnek, egyes csoportok egészen más nyelvet vesznek át. A legfontosabb összetartó erő az együttélésből fakadó érdekközösség, de a közös őstől való származás gyakran fiktív tudata is erőteljesen hozzájárul az etnikai egység kialakulásához.

Az etnogenezis folyamatában döntő az integráló erő szerepe, ami leginkább valamilyen hatalmi központ, nemzetségi, törzsi vezető csoport, állam, falu, egyház lehet, ami saját ideológiával rendelkezik.

Az etnogenezis az élő népeknél nem lezárható folyamat; a kezdeti, döntő jellegű kialakulási periódust újabb és újabb szakaszok követik, amelyek lényegesen módosíthatják egy nép etnikai arculatát.

Források


További információk


Kapcsolódó szócikkek

Kategóriák: Társadalomtudományok


Dátum: 31.03.2021 02:13:13 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.