FérfiszenvedélyFérfiszenvedély
(The Lost Weekend)
1945-ös amerikai film

Rendező Billy Wilder
Producer Charles Brackett
AlapműCharles R. Jackson: The Lost Weekend
Műfaj
  • filmdráma
  • flashback film
  • film noir
  • irodalmi adaptáció
Forgatókönyvíró Charles Brackett
Billy Wilder
Főszerepben Ray Milland
Jane Wyman
Zene Rózsa Miklós
Operatőr John F. Seitz
Vágó Doane Harrison
Jelmeztervező Edith Head
Díszlettervező Bertram C. Granger
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 101 perc
Költségvetés 1,25 millió dollár (becsült)[1]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
Bemutató 1945. november 16.
1974. május 7. (MTV1-en)
Eredeti magyar adó MTV1
Díj(ak) 4 Oscar-díj
Cannes - Nagydíj
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Férfiszenvedély témájú médiaállományokat.

A Férfiszenvedély (eredeti cím: The Lost Weekend) 1945-ben bemutatott fekete-fehér amerikai filmdráma Billy Wilder rendezésében.

A Férfiszenvedély előtt az amerikai filmekben nevetséges, komikus figuraként jelenítették meg az iszákosokat. Billy Wilder elhagyta a csetlő-botló, megmosolyogtató részegesek ábrázolását, az alkoholizmus bomlasztó hatásának valódi, felnőtt és kíméletlen bemutatásával.

Tartalomjegyzék

Történet


Don Birman New York-i író, aki folyamatosan küzd szenvedélybetegsége ellen. Folyamatosan, lépésenként ábrázolja a lefelé húzó örvényt, azaz az alkoholizmus pusztító hatását. A férfi kész akár hazudni, lopni és csalni, hogy megszerezze a napi italadagját. Egy fiatal lány, Helen kitart mellette, megpróbálja szerelmével megszabadítani a férfit alkoholfüggőségétől. Egy időre sikereket is ér el, de hosszabb távon Don nem tud magán uralkodni, becsapja a lányt is. Végállomásként Don egy kórház detoxikálójában találja magát, amint a rémülettől sikoltozik a delírium okozta hallucinációk miatt.

Így készült a film


A film egy részét manhattani helyszíneken forgatták.[2] Az operatőr a száraz utcákat fakónak és ridegnek fényképezte, mintha Birman zavaros, önutálattól égő tekintetével látnánk. Egy jelenetben az író utolsó kincsét, az írógépét próbálja zálogházba adni. Vonszolja utcáról utcára magát és a súlyos gépet, de szombat lévén, a jom kippur miatt minden zálogház zárva van. Egy elegáns éjszakai bárban egy hölgy táskáját akarja elragadni, de rajtakapják és megalázó módon kidobják a helyiségből. Rózsa Miklós kísérőzenéje mesterien használja ki a korai elektronikus zenét, melynek kísérteties csapongó ritmusa Birman széteső világlátását fejezi ki.

A Hays-kódex megszorításai arra kényszerítették Wildert, hogy a szokásos boldog véggel zárja a filmet. A Paramount nem bízott a film sikerében, valamint a megriadt szeszipar 5 millió dollárt ajánlott fel a stúdiónak, ha nem mutatják be a filmet.[2] A Férfiszenvedély hatalmas szakmai és közönségsikert aratott.

„Ezzel a munkámmal értem el, hogy az emberek elkezdtek komolyan venni” (Billy Wilder)

A később készült alkoholizmusról szóló filmek mind tisztelegtek a Férfiszenvedély előtt.

Szereplők


Díjak, jelölések


Cannes-i filmfesztivál (1946)

Oscar-díj (1946)

Golden Globe-díj (1946)

New York-i Filmkritikusok Egyesülete (1946)

National Board of Review (1945)

Jegyzetek


  1. The Lost Weekend (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 19.)
  2. a b The Lost Weekend (angol nyelven). Trivia. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 19.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1945 filmjei | Amerikai filmdrámák | Fekete-fehér filmek | Paramount Pictures-filmek | Könyvadaptációk | Az amerikai nemzeti filmregiszter filmjei | Billy Wilder-filmek


Dátum: 27.03.2021 11:34:42 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.