Faramir - huwiki.org

FaramirFaramir
Faramir
Életrajzi adatok
Cím Gondor kapitánya, a Fehér Torony kapitánya, a Király Helytartója, Ithilia hercege, Emyn Arnen ura
Nép Ember
Kultúra Dúnadán
Birodalom Gondor
Született hk. 2983
Meghalt nk. 82
Könyv(ek) A Gyűrűk Ura: A két torony, A király visszatér
Megformálója David Wenham
Magyar hang Rajkai Zoltán

Faramir herceg J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című trilógiájának egyik szereplője. Apja II. Denethor, Gondor helytartója, anyja a Dol Amroth-i Finduilas hercegnő. Testvére Boromir, aki a Gyűrű kíséretében a Gyűrű Szövetségének tagjaként vesztette életét. Felesége Éowyn rohani hercegnő. A Gyűrűháború után Gondor helytartója, Ithilia és Emyn Arnen ura.

Tartalomjegyzék

A regényben


Élete

Denethor és Finduilas második gyermekeként született Minas Tirithben a harmadkor 2983. évében. Már kiskorában érdekelték az énekek és a történelem. Hasonlított öt évvel idősebb bátyjára, Boromirra. Bár kevésbé volt erős, ugyanolyan bátor és jó harcos volt. Boromirral ellentétben ezeket az erényeket nem önmagukért becsülte, hanem azon dolgok miatt, amiket azok óvnak. A testvérek őszintén szerették egymást, sosem volt köztük vetélkedés, Boromir inkább a mentora volt öccsének. Faramir lélekben gyengéd volt, belelátott az emberek lelkébe, mint apja, de ez gúny helyett szánalomra fakasztotta. Apja ellenszenvét Mithrandir bölcsessége iránti rajongásával vívta ki.

Azt tartották, minden helyzetben tud parancsolni embernek és állatnak egyaránt. A Gyűrűháborúban az Ithiliában portyázó, majd az Osgiliath városát védő gondori csapatok kapitánya volt. Rajtaütött egy haradi seregen, amikor találkozott Zsákos Frodóval és Csavardi Samuval. A nazgûlok támadása ellen még egy napig védte Gondor határait, de a visszavonulás során a Sötét Árnyék és egy déli nyílvessző érte.

A győztes pelennori csata után Aragorn gyógyította meg. Részt vett Aragorn koronázásán, majd Éowynnal együtt Ithiliába költöztek. Itt született meg fia, Elboron. A negyedkor 82. évében halt meg.

Unokája, Barahir írta az Aragorn és Arwen történetét.

Neve és címei

Neve valószínűleg a sinda vadászat szóból ered. Középfölde történetében a második ezen a néven Faramir, Ondoher gondori király fia után.

Címei: Gondor kapitánya, A Fehér Torony kapitánya, Gondor (A király) helytartója, Ithilia hercege, Emyn Arnen ura

Feldolgozásokban


  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 24.01.2021 10:20:08 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.