Farkasokkal táncolóFarkasokkal táncoló
(Dances with Wolves)
1990-es amerikai film

Rendező Kevin Costner
Producer Kevin Costner
Jim Wilson
AlapműDances with Wolves
Műfaj
Forgatókönyvíró Michael Blake
Főszerepben Kevin Costner
Mary McDonnell
Graham Greene
Rodney A. Grant
Zene John Barry
Operatőr Dean Semler
Vágó William Hoy
Chip Masamitsu
Neil Travis
Steve Potter
Jelmeztervező Elsa Zamparelli
Gyártás
Gyártó Tig Productions
Majestic Films International
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
sziú
pauni
Forgatási helyszín Kansas
Játékidő 180 perc
Költségvetés 22 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Orion Pictures
Saturnus Film
Bemutató 1990. november 9. (limitált)
1990. november 23. (országos)
1991. április 26.
Korhatár PG-13
Bevétel $184 208 848[1]
$424 208 848[1]
További információk

A Farkasokkal táncoló (eredeti cím: Dances With Wolves) 1990-ben bemutatott amerikai film Kevin Costner rendezésében és főszereplésével. A forgatókönyvet saját regényéből Michael Blake írta. Az amerikai polgárháború idején játszódó western-eposz 1991-ben hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film és legjobb rendezés kategóriában.

Valaha a western a hollywoodi mozi legnépszerűbb műfaja volt, de az 1990-es évekre már divatjamúltnak számított. Azután jött a Farkasokkal táncoló és új életre keltette, új elemekkel gazdagította ezt a műfajt. A film nem hagyományos értelemben vett western, sokkal inkább annak kifordítása, nagyszerűen komponált képekkel való újrafogalmazása. A monumentális alkotás a mai Amerika közeledését jelzi az őslakos indiánok kultúrája, sorsa iránt.

Tartalomjegyzék

Történet


1863-ban, az amerikai polgárháború idején az ifjú John Dunbar véletlenül hőssé válik, miután akaratán kívül győzelemre vezeti az egyesült seregeket. Saját kérésére az indiánok lakta határvidékre helyezik szolgálatba, de az erődöt teljesen elhagyatottan találja.

Lassan rendbe szedi az erőd környékét és az épületet is, berendezkedik a helyőrség fenntartására. Magányában naplóírásba kezd és őrjáratokra időnként kilovagol a környékre. A magányos férfihez társul szegődik egy farkas. Később emiatt nevezik el maguk között az indiánok Farkasokkal Táncolónak.

Közben az indiánok messziről szemmel tartják, ő pedig részletes rajzokkal illusztrálja a naplóját velük kapcsolatban. Még neveket is ad nekik a kinézetük és a viselkedésük után. Nagyon lassan (egy lólopási kísérlet után) indul be közöttük az ismerkedés. Őszre már mutogatva beszélgetnek és néhány apró ajándék után meghívják a táborukba. Ekkor tudja meg, hogy az indiánok Farkasokkal Táncolónak nevezték el. A késve érkező bölények vadászatában már puskával segít a törzsnek és megment egy fiatal indiánt a vadászaton. Innentől kezdve már ismert tagja lesz a törzsnek és rendszeresen látogatja őket. Jó barátság alakul ki közte és a törzsfőnök között. Sokat beszélgetnek és megismeri közben a sziú nyelvet és kultúrát.

Kiderül, hogy a sziúk között él egy fehér bőrű nő, akit az indiánok neveltek fel. A kezdeti bizalmatlanság és a nő férje iránti gyásza miatt elég lassan ismerkednek meg egymással.

John, aki eddig az indiánok ellen harcolt, most egyre közelebb kerül a sziúkhoz és lassan a törzs tagjának tekinti magát. A törzsfőnök látva kettejük kapcsolatát feloldja a nő gyászát és összeházasodnak. John folyamatosan kitér a törzsfőnök a fehérek terjeszkedését célzó kérdései elől, de idővel kénytelen elismerni, hogy még rengetegen jönnek majd. Nem tart sokáig a nyugalom.

Katonák érkeznek, hogy felderítsék a környéket, és miután találkoztak Johnnal, és elfogják. A naplója miatt árulónak bélyegzik és nem marad más választása, mint az indiánok mellé állni a konfliktusban. Szökése után a hadsereg elrejtett fegyvereivel felfegyverezve a törzset van esélyük túlélni a támadást.

A csata után és az amúgy is közelgő tél miatt a törzs a téli táborhelyére indul, de John és a felesége nem tart velük. Úgy gondolja, hogy jobb ha nem hoz bajt az indiánokra katonaszökevényként.

Díjak és jelölések


Hivatkozások


  1. a b c Farkasokkal táncoló Box Office Mojo

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1990 filmjei | Amerikai filmdrámák | Amerikai westernfilmek | Orion Pictures-filmek | Saturnus Film-filmek | Könyvadaptációk | Brit filmdrámák | Brit westernfilmek


Dátum: 01.04.2021 09:59:18 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.