Faust (film, 1926)Faust
(Faust – eine deutsche Volkssage)
1926-os német film

Rendező Friedrich Wilhelm Murnau
Producer Erich Pommer
AlapműJohann Wolfgang von Goethe: Faust
Műfaj dráma, fantasy, horror
Forgatókönyvíró Hans Kyser
Főszerepben
Zene Werner R. Heymann
Operatőr Carl Hoffman
Gyártás
Gyártó Universum Film AG
Ország Németország
Nyelv némafilm
Játékidő 106 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Universum Film AG
Bemutató 1926. október 14.
További információk

A Faust (eredeti cím: Faust – Eine deutsche Volkssage) 1926-ban bemutatott német némafilm Friedrich Wilhelm Murnau rendezésében. A történet Goethe klasszikusán alapszik.

A film sok emlékezetes képsorról és korabeli speciális effektről híres, különös figyelmet szentelt a világos és sötét kontrasztjának. Az egyik leghíresebb jelenet az amikor az óriás Mephisto a város felé emelkedik, és elszórja a pestis magvait.

A Faust volt Murnau utolsó német filmje, utána Hollywoodba ment dolgozni William Fox hívására.

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Alább a cselekmény részletei következnek!

Az ördög Mephisto (Emil Jannings) fogadást köt egy arkangyallal, hogy egy becsületes ember lelkét romlottá tudja tenni, és minden istenit ki tud belőle ölni.

Mephisto pestist okoz abban a faluban, ahol az öreg alkimista Faust (Gösta Ekman) is él, aki imdádkozik Istenhez, hogy állítsa meg a sok halált és éhezést, de semmi nem történik. Ezután egy 24 órás alkut köt az Ördöggel. Faust addig használhatja Mephisto szolgálatait, amíg az utolsó szem homok le nem gördül a homokórában. Faust az új erejét elsőnek arra használja, hogy segítsen a falusi embereken, de azok kitérnek előle amikor rájönnek, hogy képtelen keresztet vetni.

Később Faust még egy üzletet köt a Sátánnal, minek következményében visszakapja ifjúságát és egy földi királyságot halhatatlan lelkéért cserében. Mephisto utána a Kopasz-hegyre viszi a Walpurgis-éji ünnepségre találkozni egy olasz hercegnővel. Faust elfogadja az ajánlatot, így lelke örökké az Ördögé lesz. Faust hamarosan kezdi megunni a mesés gazdagságot és kicsapongó életmódot, és kezd az otthon után sóvárogni. Szerelembe esik egy ártatlan lánnyal, Gretchennel (Camilla Horn), de a lány bátyját megöli Mephisto, ezért menekülnie kell. Gretchen gyereket szül Fausttól, de kiűzik őket egy hóviharba, ahol a gyermek meghal, a lányt pedig kikötik egy cölöphöz, mint egy gyilkost.

Faust látja hogy mi történik, és kéri Mephistot, hogy vigye oda. Akkor érkezik meg mikor a szerelme alatt készülnek meggyújtani a máglyát. Faust azt kívánja, hogy bárcsak sose kérte volna vissza ifjúságát, és a tömegen keresztül Gretchenhez rohan. Mephisto örömmel teljesíti kívánságát, és Faust immáron öregemberként gázol bele a tűzbe szerelméhez. Gretchen felismeri Faustot, és szíven keresztül fiatalként látja mialatt a lángok felemésztik mindkettőjüket.

Az angyal végül kinyilatkoztatja Mephistonak, hogy a fogadást elvesztette, mert a szerelem diadalmaskodott mindenek felett.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők


Színész Karakter
Gösta Ekman Faust
Emil Jannings Mephisto
Camilla Horn Gretchen
William Dieterle Valentin
Yvette Guilbert Marthe Schwerdtlein
Werner Fuetterer Arkangyal

Forgatás


A Faust volt az Universum Film AG stúdió legösszetettebb és legdrágább filmje Fritz Lang 1927-es Metropolisáig. A forgatás hat hónapig tartott, és 2 millió márkát emésztett fel, aminek csak a fele térült vissza a bevételekből. Murnau két kamerát is használt, mindkettővel többszörösen is felvették egyes jeleneteket.

Fordítás


Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1926 filmjei | Német fantasyfilmek | Német filmdrámák | Német horrorfilmek | Fekete-fehér filmek | Némafilmek


Dátum: 29.03.2021 08:19:03 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.