Fehér TanácsA Fehér Tanács, más néven a Bölcsek Tanácsa J. R. R. Tolkien Középfölde-univerzumának egyik vezető szerve; egy gyűlés, amelyet Galadriel úrnő alapított meg azzal a céllal, hogy a Szabad Népek összefogásával legyőzzék Sauront. A tanács vezetőjének személye körül némi vita alakult ki, hiszen Galadriel Gandalfot pártolta, ám a tanács többi tagja Sarumannak szánta a vezető szerepet. Végül a többség győzött, a tanács vezetője Saruman lett.

Legfőbb tagjai Saruman, Gandalf, Elrond és Galadriel voltak. Kisebb befolyással, de tagja volt még Radagast, Círdan és még néhány tünde.

A tanács első összeülésének időpontja a harmadkor 2463-dik éve. A következő fontosabb gyűlés időpontja 2851, amikor is Saruman, akit már ekkorra elcsábított az Egy Gyűrű utáni vágya, megakadályozta, hogy a tanács megtámadja Dol Guldurt, Sauron bakacsinerdei erődítményét. Viszont 90 év múlva már nem tudta megakadályozni Sauron mesterkedéseit, így a tanács beleegyezett a támadásba. A tanácsnak sikerült kiűznie Sauront Dol Guldurból, aki ekkor Mordorba menekült. Utolsó összeülésének éve hk. 2953.

Saruman a Gyűrűháború idején elárulta a tanácsot, de nem sokkal később létezése egyébként is fölöslegessé vált: vereségét követően Sauron száműzetett a Semmibe és kezdetét vette a negyedkor, a tündék és a mágusok pedig elhagyták Középföldét és elkövetkezett az emberek ideje.

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde


Dátum: 01.04.2021 08:01:31 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.