Fekete ErnőFekete Ernő
Életrajzi adatok
Születési név Fekete Tibor
Született 1972. március 19. (49 éves)
Szombathely
Származás magyar
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 1988–
Híres szerepei Csehov: Ivanov
Weöres Sándor: Kétfejű fenevad (Radonay, Ibrahim)
További díjak

Fekete Ernő IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete Ernő témájú médiaállományokat.

Fekete Ernő (születési nevén Fekete Tibor; Szombathely, 1972. március 19. –) Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész, a Budapesti Katona József Színház tagja.

A Galaxy TV csatornahangjaként is ismert.

Tartalomjegyzék

Életút


Színésznek készült, diákszínpadok tevékeny résztvevője volt. Először a szombathelyi Ferrum Színpadon lépett fel. 1988-ban, 16 évesen Ki, mit tud? vetélkedőt nyer a versmondó kategóriában. A főiskolára csak második nekifutásra veszik fel. Egy évet Veszprémben tölt, segédszínészként szerez tapasztalatot. Ebben az időben a színház egyik vezetője volt Kapás Dezső is, akinek a főiskolán tanítványa lesz. Mestereként tartja számon Horvai Istvánt, Ascher Tamást, Benedek Miklóst és Máté Gábort is. Évfolyamtársai voltak: Marozsán Erika, Schell Judit, Hajdu Steve, Kamarás Iván, Keszég László. A diploma után három színház az Új-; a kecskeméti és a budapesti Katona József Színház is szerződést ajánlott. Az utóbbihoz szerződik Ascher[1] hatására.

Sokat foglalkoztatott szinkronszínész, filmben és a televízióban viszonylag ritkán osztottak rá szerepet. Hangját számos rádió és „hangoskönyvtári” felvétel is őrzi.

Eredeti keresztneve Tibor. A színházi világban a Fekete Tibor név már foglalt volt, így a szakma íratlan szabályait betartva megkülönböztető művésznevet választott, amellyel 1979-ben elhunyt édesapjára is emlékezik.[2]

Mennyekbe vágtató prolibusz


2010 márciusában mutatta be, a tíz éve érlelődő, Weöres Sándor műveiből "komponált" estjét. Az egyórás összeállítás a közönség és a szakma köreiben is reveláció erejével hatott.[3]

Molnár Gál Péter (NOL 2010. március 24)
Fekete Ernő a Katona József dohányzójából nyíló Sufniban Weöres Sándor verseiből egyórányit összeállított és telt ház előtt elmondja. Nem szavalja. Nem recitálja. Nem édeskés mosollyal odatisztelgi a költő nem létező szobra tövébe.

Nem is felkapaszkodik a magyar nyelv lángelméjének garabonciás köpönyegébe, hogy felhúzódzkodjék közszemlére, kölcsönt csórva a halhatatlanságból. Fekete elmondja a verseket. Közvetíti a költőt. Hangot ad a nyomtatott soroknak. Tolmácsa az elholt élőnek a félelmétől félholt színész.
...
A költő győzelme az egyórás este. Kibabrál a cenzúrán. Falhoz keni a vaskalaposokat. Diadallal átugrik a halálon és bekeringőzik a halhatatlanságba.

Szegő János (revizoronline 2010. március 23.)
Az előadás igazi ereje a sűrűsödés, a rezonancia erősödése. Weöres költői optikája a földtörténeti koroktól a csillagos égig látott el. Poétikájában a legprimitívebb indulatszavak, a ragok, a nyelv sara az egyik teremtő közeg. A másik pedig az éteri-szubtilis, a megfoghatatlan, áttetsző transzcendencia. A földtörténeti rezonancia érzetét csak erősítette, hogy a Sufni mellett-alatt elhaladó hármas metró időnként megremegtette a stúdiót, a legjobb dramaturgiai pontokon szólva bele az előadásba. Ami ennél valószínűbb: Fekete Ernő reagált mindig úgy a metróra, hogy az ellenkezője látszódjék.

Tarján Tamás (kultura.hu 2010. március 11.)
Fekete Ernő Tóth László és Tóth Judit segítségével, Keresztes Tamás zenéjére hozta létre a Mennyekbe vágtató prolibuszt, de rendezőt nem jelöl meg a pici színlap. Ha ilyen a rendező nélküli színház – éljen! Megrendezett, ám nem túlteatralizált a mono-Weöres a közönséggel dialogizáló előadása. Profán szertartás, önmagát fricskázó szimfónia.

Szerepeiből


Színház

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 81.[Mj. 1]

A Veszprémi Petőfi Színházban gyakornokként játszott szerepek
Főiskolai vizsgaelőadásai és gyakorlaton az Új Színházban játszott szerepei
A Katonában és vendégként

Mozgókép

Film

TV

Szinkron

Több, mint félszáz filmben szinkronizált. Magyarul az ő hangján szólalt meg többek között: Robert Downey Jr., Christian Bale és Joaquin Phoenix. A Csillagkapu sorozatban egy ideig ő volt Teal’c (Christopher Judge) magyar hangja.

Szerepeiből

Rádió

Rádiószínházi szerepei

Felolvasások
 • Az utca vége - Tar Sándor írása szerk.: Vágó Péter r.: Varsányi Anikó (1999)
 • Eset a nyomtatóval - Lanczor Attila novellája sz.: Vágó Péter r.: Simonyi János (2000)
 • A méltóságos úr hasa - Kosztolányi Dezső novellája r.: Sárospataki Zsuzsanna (2003)
 • Deák - Mikszáth Kálmán írása Deák Ferenc születésének századik évfordulójára sz.: Vágó Péter r.: Varsányi Anikó (2003)
 • Haladási napló - összeállítás Nádasdy Ádám írásaiból sz.: Turai Tamás (2004)
 • Franz Kafka Prágája - irodalmi részletek sz.: Győri László r.: Simonyi János (2005)
 • A Nagy Fehér Ház városa - Wurzell Gábor novellája sz.: Filippinyi Éva r: Sárospataki Zsuzsanna (2005)
 • Szárnyaszegett mondatok - Szlovákiai magyar szép versek 2005 sz.: Filippinyi Éva r.: Sárospataki Zsuzsanna (2005)
 • Jánossy Lajos: Hamu és ecet (részletek) sz.: Kovács Gabriella r.: Markovits Ferenc (2006)
 • Első közlés - Zalán Tibor verseiből sz.: Lehoczky Orsolya (2008)
 • Bodor Ádám: Az utolsó szénégetők - Tárcanovellák 1978–1981 sz.: Turai Tamás r.: Gothár Péter (2010)
 • Krasznahorkai László: ÁllatVanBent - Tárlatvezetés férfihangon sz.: Varga Viktor r.: Magos György (2010)

Hangoskönyv

Díjai


Kép és hang


Hitvallás


Én igazából színházban gondolkodom, nem szerepben. Előttem egy jó előadás képe lebeg, amit egy jó rendező készít, és amiben én is jó vagyok. Ott vannak a kiváló kollégák, és a néző nem tud felkelni a székből, mert olyan jó este volt. Ez érdekel. A színház komplettebb dolog, nem arról szól, hogy én most mit nézek ki magamnak. Attól, hogy milyen az alapállapotod este hatkor, persze egy kicsit más lesz minden előadás. Ha fel vagy dobva, szerelmes vagy és nyertél a lottón, akkor máshogy töltöd meg ugyanazokat a mondatokat, mintha mondjuk meghalt valaki, aki fontos neked. Más mondatok lesznek hangsúlyosak és érzékenyek.

Nagyon szeretem a próbát. Semmit nem tudsz még, és hirtelen ebből a semmiből, ebből a homályból jön egy ötlet, és abból el lehet indulni, abból valami jó sül ki. Aztán az előadáson ezt kell a lehető legjobban reprodukálni, estéről estére. Nálunk a néző mindig azt a színvonalat kapja, amit mondjuk a harmadik előadáson – vagy egy kicsit jobbat.

Jegyzetek


 1. Először egy zalaszentgróti nyári táborban találkoztak, ahol a neves rendező „Lehet, hogy színész leszel!” szavakkal inspirálta a gimnazistát.
 2. Többé-kevésbé következetes a névhasználat. Néhány műben, például: A leghidegebb éjszaka eredeti neve szerepel a stáblistán
 3. Színlap és képek a "Katona" portálján . [2011. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 14.)
 4. Závada Péter átdolgozása, Nádasdy Ádám feldolgozása alapján. Rendező: Kovács D. Dániel
 5. A szerepet -vendégként- a szombathelyi Weörös Színházban is játszotta.
 6. Zikkurat Színpadi Ügynökség. Budapest Sport Aréna:2017. április 9.
 7. A Mennyekbe vágató prolibusz című előadás alapján.
 8. 2014-04-20, Vasárnap / 21:04 Rádiószínház - A párizsi regény - 2/2. befejező rész . Kossuth Rádió, 2014. [2014. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 20.)
 9. A Vígszínház produkciója.
 10. A A Radnóti Színház produkciója.
 11. 'Átadták a Kiváló és Érdemes Művész, valamint a Babérkoszorú díjakat' (magyar nyelven). kultura.hu, 2010. március 13. [2010. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 15.)

Kapcsolódó fejezetek


Megjegyzések


 1. Hozzáférés: 2017. szeptember 2.

További információk


 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Magyar színészek | Jászai Mari-díjasok | Ki mit tud?-versenyzők | Nevet változtatott magyar személyek | Szombathelyiek | 1972-ben született személyek | Súgó Csiga díjasok | A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjasok | Élő személyek


Dátum: 02.04.2021 09:14:58 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.