Feröeri ábécéA feröeri ábécé a feröeri nyelv latin íráson alapuló ábécéje, mely 29 betűből áll.

A, Á, B, D, Ð, E, F, G, H, I, Í, J, K, L, M, N, O, Ó, P, R, S, T, U, Ú, V, Y, Ý, Æ, Ø

A feröeri ábécé nagyon hasonlít az izlandi ábécére, két különbséget találhatunk közöttük, az egyik az izlandi þ hiánya, a másik, hogy az izlandi ö-t ø-nek írják.

A ð nem állhat szó elején és csak teljesen nagybetűvel írt szavakban lehet nagybetűs, pl.: SUÐUROY.

Az ø alternatív írásformája az ö (főként a szépirodalomban), kézírásban gyakran látható a magyar ő formájában is.

Nevekben gyakran találkozhatunk németes alakokkal (például Lützen, Müller, Winther; Zacharias), ilyenkor előfordulhat az x is (például Saxun).

A feröeri billentyűzetről hiányzik a þ betű, ezt általában th-val írják át.

  • Írásportál
  • Feröer-portálKategóriák: Germán nyelvek | Feröeri kultúra | Latin eredetű ábécék


Dátum: 01.04.2021 09:28:23 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.