Follinus EmilKis-csernai Follinus Emil, Follinusz (Pest, 1850. július 11. – Újpest, 1918. december 1.) MÁV-ellenőr, lapszerkesztő, színműíró. Follinus János és Lukácsy Antónia fia, Follinus Aurél bátyja.

Tartalomjegyzék

Életútja


Középiskoláit Kolozsvárt és Aradon végezte és a pesti egyetemen jogot hallgatott, majd 1873-ban a magyar királyi államvasutak szolgálatába lépett.

Költeményei a Fővárosi Lapokban jelentek meg (1869. sat.)

Fordított operetteket és vígjátékokat, melyek előadatásuk sorrendje szerint a következők: Könnyű lovasság (Arad, 1866.), Kékszakálú herczeg (Arad, 1867.), Ujév éjszaka (Arad, 1868.), Az én albumom (Arad, 1868.), Tulipatan szigete (Arad, 1869.), Zuávok (első magyar operette 3 felv., zenéje Káldy Gyulától, Arad, 1869.), Faust (Debreczen 1870.), A római fuvolás (Arad 1871.)

Írt költeményt a Fővárosi Lapokba (1869.), Zágrábi karcolatokat a Pesti Hirlapba (1878. Milán név alatt); 1879-ben és 1884-ben a Honnak állandó zágrábi levelezője volt; ugyanekkor a zágrábi pénzügyi tisztviselők számára a magyar nyelv elsajátítása végett nyitott tanfolyam tanára volt.

Szerkesztette Balogh Arthurral a Vasuti Lapokat 1893. okt. 15-től és a Szárnyas Kerék c. vasúti almanachot 1894-re Budapesten.

Munkái


Források


További információk

Kategóriák: 1850-ben született személyek | 1918-ban elhunyt személyek | Magyar írók


Dátum: 31.03.2021 09:28:08 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.