Friedrich Wilhelm MurnauFriedrich Wilhelm Murnau
Született Friedrich Wilhelm Plumpe
1888. december 28.
Bielefeld, Német Birodalom
Elhunyt 1931. március 11. (42 évesen)
Santa Barbara, Kalifornia
Állampolgársága német[1]
Nemzetisége német
Foglalkozása filmrendező
Iskolái Heidelbergi Egyetem
Halál okaközúti baleset
Sírhely Südwestkirchhof Stahnsdorf (Abt. Schöneb., Feld 3A, Nr. 5)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Friedrich Wilhelm Murnau témájú médiaállományokat.

Friedrich Wilhelm Murnau (eredeti neve: Plumpe, Bielefeld 1888. december 28. - Santa Barbara, 1931. március 11.) német filmrendező.

Tartalomjegyzék

Élete


Fiatalkora

Friedrich Wilhelm Plumpe néven született a vesztfáliai Bielefeld városában. Tanulmányait a híres Heidelbergi Egyetemen végezte művészettörténelem szakon. A Murnau nevet a bajor a Murnau am Staffelsee nevű városka után vette fel. Az első világháborúban vadászpilótaként szolgált.

Német filmek

Murnau leghíresebb filmje kétségtelenül az 1922-ben forgatott Nosferatu, amit Bram Stoker Draculája ihletett. Murnau ugyan megváltoztatta a neveket és egyes cselekményszálakat, de Stoker özvegye a szerzői jogok megsértése miatt beperelte, amit meg is nyert. Ezért Murnaunak meg kellett semmisítenie a kópiákat, de a külföldi filmszínházaknak köszönhetően néhány tekercs megmaradt.

1924-ben rendezte Az utolsó embert Emil Jannings főszereplésével. A film mérföldkő volt egy újfajta kameratechnika tekintetében, ahol a kamera azt mutatta, amit a filmbeli karakter látott, és lelkiállapotát is tükrözte. Mint Murnau legtöbb munkája Az utolsó ember is tartalmazott expresszionista motívumokat.

Utolsó német filmje az 1926-os Faust volt a svéd Gösta Ekmannal a címszerepben. Murnau a tradíciók és régi legendák szerint mesélte el Johann Georg Faust történetét, mint ahogy Goethe klasszikusa. A film legemlékezetesebb jelenete, amikor az óriás szárnyas Mephisto a város felé emelkedik, és elveti a pestis magvait.

Hollywood

1926-ban Hollywoodba költözött, hogy Fox Filmstúdiónál dolgozzon, és elkészítette a Virradatot, melyre gyakran úgy hivatkoznak, mint minden idők egyik legjobb filmjére.

A következő két évben elkészítette a mára már elveszett Four Devilst és a City Girlt, amiket később hangosfilmre is adaptáltak az új technológia betörése miatt, de nem lettek túl sikeresek. A gyenge fogadtatás megviselte Murnaut, és otthagyta a Fox stúdiót, és Óceániára utazott. Bora Bora szigetén forgatta a Tabu című filmjét. A film azon jelenetét, ahol egy polinéz nő fedetlen keble látható, az Egyesült Államokban cenzúrázták.

Halála

Murnau 1931-ben autóbaleset áldozata lett Santa Barbaraban, és nem érte meg a Tabu premierjét. A temetés Berlinben volt, ahol mindössze tizenegy ember jelent meg, többek között Emil Jannings, Greta Garbo és Fritz Lang, aki a temetési beszédet mondta.

Hagyaték


2000-ben E. Elias Merhige elkészítette A vámpír árnyéka című horrort, mely egy fikció arról, miképp készült a Nosferatu. A filmben Murnau egy igazi vámpírt bérel fel, hogy játssza el készülő filmjében Orlok grófot. Murnau szerepét John Malkovich, a vámpírét pedig Willem Dafoe alakította.

Válogatott filmográfia


Jegyzetek


Fordítás


Ez a szócikk részben vagy egészben a F._W._Murnau című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1888-ban született személyek | 1931-ben elhunyt személyek | Közlekedési balesetben elhunyt személyek | Német filmrendezők


Dátum: 29.03.2021 08:18:06 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.