Garamszeghy Sándor



Garamszeghy Sándor
Született 1879. március 9.
Mezőkövesd
Elhunyt 1964. augusztus 8. (85 évesen)
Budapest[1]
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Sírhely Farkasréti temető (748-890)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Garamszeghy Sándor témájú médiaállományokat.

Garamszeghy Sándor, Géczy Sándor Béla, született Goits (Mezőkövesd, 1879. március 9.Budapest, 1964. augusztus 8.) színész, író.

Tartalomjegyzék

Életútja


Goits Lázár és Géczi Jolán fiaként született, nevelőszülei Géczy István és Major Jolán voltak. A katonai pályáról lelépve, a színészakadémiára iratkozott be. 1907-ben nyert oklevelet és ugyanezen év szeptember 1-jén a Nemzeti Színház tagja lett. Az első világháború kitörésekor bevonult és mint hadnagy szolgált. Tarnopolnál fogságba került. Három évi szibériai fogság után először lépett fel A dolovai nábob leánya című vígjáták Tarján Gida szerepében, 1917. október 25-én, a Nemzeti Színházban. 1911. április havában elnyerte a Farkas–Ratkó-díjat. 1914. január 16-án a Nemzeti Színházban színre került Matyólakodalom című falusi története. 1923. július 1-jén házasságra lépett Muzsnay Bella színésznővel. 1925. június 21-én vitézzé avatták. 1932-ben a Nemzeti Színház örökös tagja lett, 1936-ban vonult nyugdíjba, azonban még örökös tagként 1944-ig felléphetett.

Két kötete s megjelent, Szibériai virágok címmel verseket írt, míg Szibériai elbeszélések című munkája novellákat tartalmaz.

Fontosabb színházi szerepei


Drámái


Rendezései


Forgatókönyvei


Filmszerepei


Jegyzetek


  1. PIM-névtérazonosító . (Hozzáférés: 2020. június 17.)
  2. http://www.bessenyei.hu/farkasret/fotok-g.htm, 2019. augusztus 31.

Források





Kategóriák: Magyar színészek | Mezőkövesdiek | 1879-ben született személyek | 1964-ben elhunyt személyek | Családi nevüket magyarosított személyek | Farkas–Ratkó-díjasok


Dátum: 31.03.2021 09:16:05 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.