George LucasGeorge Lucas
Született George Walton Lucas Jr.[1]
1944május 14. (76 éves)
Modesto, Kalifornia
Állampolgársága amerikai
Házastársa Marcia Lucas született: Griffin (1969–1983)
Mellody Hobson (2007–)
Gyermekei
 • Katie Lucas
 • Amanda Lucas
Foglalkozása filmrendező, producer, forgatókönyvíró
Iskolái
 • Downey High School
 • USC School of Cinematic Arts
 • Thomas Downey High School
 • Dél-kaliforniai Egyetem (1967–1967, Bachelor of Fine Arts, filmkészítés)
Kitüntetései
 • Inkpot Award
 • National Medal of Arts
 • Kennedy Center Honors
 • az American Academy of Arts and Sciences tiszteleti tagja
 • AFI Life Achievement Award (2005)
 • Science Fiction and Fantasy Hall of Fame (2006)
 • California Hall of Fame (2009)
 • Disney Legends (2015)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz George Lucas témájú médiaállományokat.

George Lucas (Modesto, Kalifornia, 1944. május 14. –) amerikai filmrendező, producer, szövegíró. Leginkább az American Graffiti, a Csillagok háborúja sorozat és az Indiana Jones-trilógiája miatt ismert.

Tartalomjegyzék

Gyermekkora


1944-ben született a kaliforniai Modestóban, ami a San Joaquin völgy északi végén gyorsan fejlődő farmközpontnak számított akkoriban. Gyermekkora akár egy Andy Hardy-filmbe is beillett volna: az udvarban cirkuszi mutatványokat, karneválokat rendezett, a közeli parkban pedig házilag barkácsolt, lábhajtású járgányaival versenyzett.

Apjának írószerboltja volt. George gyakran segített neki kicsomagolni és a polcokon elrendezni az árut. Három lánytestvére volt, kettő idősebb nála, egy fiatalabb. Anyja sokat betegeskedett, ezért George-ról rendszerint nővérei és a házvezetőnő gondoskodott. Megszállottan imádta az autókat, tizenhatodik születésnapját is megszállottan várta, meg is szerezte a jogosítványt. Első saját kocsija egy aprócska Fiat volt, persze kicsit felspécizve. Később egy Renault-szervizben is kisegített, ahol munkaidő után bent maradhatott bütykölni az autókon. Cross- és gyorsasági versenyeken is indult. Aztán néhány nappal a középiskolai záróvizsgája előtt csaknem halálos balesetet szenvedett. Súlyos tüdősérülése következtében ébred rá, hogy az élet nem tart örökké, és az embernek ki kell használnia azt a kis időt, amely megadatik.

Főiskolai évek


A Modestói Főiskolára iratkozott be, mely kétéves képzést adott. Annak idején a gimnázium halálra untatta, és ez jegyein is megmutatkozott, ennek ellenére élénk érdeklődést mutatott a pszichológia és az antropológia iránt, valamint az írástechnikai órákat is vett. Jegyei javultak. A második év végén már könnyedén felvételt nyert a San Franciscó-i Állami Egyetem angol szakára, írói pályára készült. Egy gyermekkori barátja csalta el az USC (Dél-kaliforniai Egyetem) felvételijére, ahol legnagyobb meglepetésére megfelelt. Ezért aztán 1964-ben Los Angelesbe költözött. Két barátjával közösen bérelt lakást. Ekkor ismerkedett meg Haskell Wexler operatőrrel, későbbi jó barátjával. Először az animációs szakra iratkozott be. Az oktatójától kapott feladatot kiválóan teljesítette, egy percnyi nyersanyagból igazi kísérleti művet készített.

Pályája


Vizsgái után vágóként, világosítóként és segédoperatőrként vállalt munkát. Tanársegédi állást kapott a főiskola operatőri szakán, ahol tanfolyamot szervezett. Szabadidejében elkezdett dolgozni egy új ötletén, melynek a THX 1138:4EB címet adta. Az osztálya egyik felével kezdett el rajta dolgozni.

Úgy döntött marad az USC-n és diplomát szerez. Megkezdte a THX vágását, és más filmeken is dolgozott mellette. Készített egy dokumentumfilmet egy lemezlovasról, és több rövidfilmet is. Végül munkáit benevezte a Nemzeti Diák-Filmfesztiválra, a THX a fődíjat nyerte el, az A Császár és a 67.6.18 egyaránt különdíjas lett.

1967 nyarán bekerült azon négy diák közé, akik lehetőséget kaptak, hogy egy-egy rövidfilmet készítsenek Carl Foreman producer számára a Mackenna aranya forgatásáról. Ősszel elnyert egy ösztöndíjat, és gyakornokként bejutott a Warner Brothershez. Hajnali négytől hétig a THX forgatókönyvén dolgozott, aztán ment forgatni. A stábban szinte minden munkából kivette a részét. Volt kameraman, mikrofonos és művészeti vezető is. Állandóan magánál tartott egy kamerát és egy magnót, melyekkel Francis Ford Coppolát örökítette meg munka közben[forrás?].

Egy gyűlésen ismerkedett meg John Kortyval, aki elmesélte neki, hogy havi 100 dollárért bérelt istállóépületben rendezett be egy stúdiót. Lucas azonnal szólt Coppolának, és megnézték ezt a stúdiót, ennek hatására Francis Európába utazott felszereléseket vásárolni. Korty segítségével rábukkantak San Franciscóban egy raktárra, mely később az American Zoetrope nevet kapta. Coppola lett az elnöke, Lucas az alelnöke. Coppola és Lucas barátai sorra léptek be az American Zoetrope-ba. Akkoriban George-ot a fotózás, az animáció és a vágás érdekelte. Ezek kombinációja adta új megszállottságát, az absztrakt filmek készítését. Úgy tervezte, avantgárd filmeket készít majd. 1980-ban kezdődött meg a Skywalker Ranchon az építkezés.

Munkássága


Iskolai és rövidfilmek

Mozifilmek

Tévéfilmek

Részvétele nem Lucas-produkciókban

Magyarul


Jegyzetek


 1. George Lucas (angol nyelven). britannica.com. (Hozzáférés: 2017. június 15.)
 2. https://d23.com/walt-disney-legend/george-lucas/

További információk


 • Filmművészetportál
 • Sci-fi portál
 • Csillagok háborúja portálKategóriák: Amerikai filmrendezők | Amerikai filmproducerek | Amerikai forgatókönyvírók | 1944-ben született személyek | Élő személyek | Csillagok háborúja


Dátum: 27.03.2021 08:58:48 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.