Gil-galadGil-galad , kitalált szereplő J. R. R. Tolkien világában. A Középföldén élő tündék nagykirálya a másodkor végén (a Lindon nevű tündebirodalom felett uralkodott). A Sauron bukásához vezető Utolsó Szövetség háborúja idején Gil-galad vezette a tündéket Mordor ellen, szövetségben a númenori emberek hadaival (akiket Elendil vezetett). A háború az Utolsó Szövetség oldalára látszott eldőlni, ezért a Barad-dûr ostroma közben Sauron előjött várából és óriási pusztítást végzett. Gil-galadot megragadta és a király Sauron puszta érintésétől hamuvá égett. Gil-galad mellett Elendil is elesett Sauron ellen.

A Sötét Urat végül az emberek királyának fia (akit szintén megölt Sauron), Isildur győzte le azzal, hogy elvette tőle az Egy Gyűrűt.

Celebrimbor, miután elkészítette a három tünde gyűrűt, egyet Gil-galadnak adott, a Vilyát, a zafír gyűrűt. Gil-galad gyűrűjét és híres lándzsáját az Aiglost eleste előtt hadvezérének, Elrondnak adta, aki titokban tartotta a gyűrűt és az Aiglost Völgyzugolyban a Narsil darabjai mellé helyezte.

A gil-galad szó magyarul csillagfényt jelent.

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 02.04.2021 09:16:18 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.