GondolinGondolin a J. R. R. Tolkien által kitalált világ egyik helyszíne. Beleriandban található.

Gondolin
Helyszín Tolkien történeteiben

Leírása


Gondolin a Tündék egy titkos városa volt Beleriand északi területén. A szilmarilok története szerint egy Vala, Ulmo, a Víz Ura, álom formájában fedte fel Turgon előtt Tumladen völgyének helyét.A Vala segítségének hatására Turgon a királyságából Nevrastból indult útnak és megtalálta a völgyet. Az Echoriathon, azaz a Környező Hegységen belül, Dorthoniontól éppen nyugatra és a Sirion folyótól keletre egy kör alakú síkság terült el, melynek minden oldalán meredek sziklafal állt, és délnyugatra egy vízmosás és egy kivezető alagút, a Rejtett Út helyezkedett el. A völgy közepén, ám egy kicsivel közelebb a völgy nyugati falához, egy meredek domb emelkedett, melynek a noldók nyelvén Amon Gwareth, a "Figyelés Hegye" volt a neve. Turgon úgy döntött, hogy egy hatalmas várost alapít itt a valinori Tirion városa nyomán, amelyet a noldák elhagytak, amikor száműzetésbe vonultak. A várost a tervek szerint a hegyek megvédték és elrejtették volna Morgothtól, a Sötét Úrtól. Turgon és népe Gondolint nagy titokban építették. Miután elkészültek vele, Turgon a népének összes tagját magával vitte Nevrastból, hogy a rejtett városban éljenek.

Források


  1. J.R.R. Tolkien: A szilmarilok
  2. J.R.R. Tolkien: A gyűrű kereséseKategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 30.03.2021 05:12:49 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.