Gyalogság - huwiki.org

GyalogságA gyalogság a haderő azon fegyverneme, amely gyalogosan harcol. Azon csapatok, akik nem végeznek harctevékenységet, de gyalogosan járnak, nem számítanak gyalogságnak. A gyalogság a legegyszerűbben kiképezhető, fenntartható, bevethető és bármilyen terepen alkalmazható haderőnem. A gyalogsági egységek képesek nagyobb területek birtokba vételére és megtartására.

A történelem során a gyalogság szerepe és súlya folyamatosan változott, az ókori rabszolgatartó népek hadseregeinek gerincét képezte, míg az Ázsia lovas nomád népeknél szinte ismeretlen volt. A középkor során a lovasság szerepe megnőtt, mely egy ideig háttérbe szorította a gyalogságot az európai csatatereken. A tűzfegyverek megjelenésével a gyalogság szerepe ismét megnőtt, a feudalizmus felbomlásának időszakában létrejött a korszerű gyalogság. Az ipar rohamléptű fejlődése és a tűzfegyverek elterjedése egyre több gyalogos katona felállítását követelte a hadseregektől, a polgári forradalmak időszakában már ez volt a fő fegyvernem. A korszerű összfegyvernemi harcban is a gyalogságé a vezető szerep.

Tartalomjegyzék

Története


A gyalogos hadviselés az emberiség történetével egyidős, az ősember kezébe került első kezdetleges fegyverek a vadászat eszközei voltak, de gyorsan a területért és vezető szerepért való harc eszközei lettek. Az első nagy civilizációk uralkódói gyalogos harcosok katonai erejének köszönhetően tarthatták fenn hatalmukat. Az ókori hadseregek gerincét is a gyalogság adata Egyiptomi és a Római Birodalomban egyaránt

Fegyverzet


A gyalogság fegyverarzenáljában az idők folyamán szinte minden kézifegyver beletartozott. Az ókorban a kard, nyíl, tőr, lándzsa stb. voltak jellemzőek. A középkorban megjelentek a lőfegyverek (bár költségességük miatt Európa szerte eléggé nehezen terjedtek el). Az új korban a gyalogságnak a legfőbb fegyvere a puska, karabély, illetve más lőfegyverek voltak, míg a közelharc fegyverei egyre inkább háttérbe szorultak.

Kapcsolódó oldalak


Források


A Wikimédia Commons tartalmaz Gyalogság témájú médiaállományokat.Kategóriák: Hadügy | Fegyvernemek


Dátum: 23.01.2021 07:21:22 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.