HA H a latin ábécé nyolcadik, a magyar ábécé tizennegyedik betűje.

Tartalomjegyzék

Karakterkódolás


Karakterkészlet Kisbetű (h) Nagybetű (H)
ASCII 104 72
bináris ASCII 01101000 01001000
EBCDIC 136 200
bináris EBCDIC 10001000 11001000
Unicode U+0068 U+0048
HTML/XML h H

Hangértéke


A magyarban (kivétel szó végén, ahol vagy néma, vagy a IPA:[x] hangnak felel meg, valamint néhány szóban, mint az ihlet-ben vagy az Ahmedben) és a legtöbb latin ábécét használó nyelvben egy egyszerű aspirációt (hehezetet) jelöl (tudományosan: zöngétlen glottális réshang). Néhány nyelvben ejtése eltérő:

A h betűt gyakran csak az előtte álló betű hangértékének módosítására használják (például a ch az olaszban és a románban a k hang megőrzésére szolgál e, i előtt is, az angolban általában és a spanyolban cs hangot jelöl; az lh a portugálban és az okcitánban az l-et lágyítja; a németben az előtte álló magánhangzó hosszú ejtését jelzi, stb.).

Jelentései


Biokémia

Fizika

Kémia

Közgazdaságtan

Matematika

Statisztika

Számítástechnika

Zene

Egyéb

  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin betűk


Dátum: 27.03.2021 10:01:57 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.