HarahszuHarahszu
Névváltozatok Harahszuva, Harahszuasz
Lakói hettiták(?)
Beszélt nyelvek hettita nyelv(?)

Harahszu (vagy Harahszuasz, Harahszuva, hettita nyelven URUḪa-ra-aḫ-šu-u̯a/aš) az óhettita kor egyik települése valahol Hattuszasz és Calpa között. Egyetlen ismert említése a CTH#3 (vagy KBo 3.38) számú ékírásos táblán található, amelynek közkeletű címe Calpa-szöveg. A szöveg szerint Happi herceg 100 harcosával indult Calpa városából, míg I. Hattuszilisz Hattuszaszból, és éppen Harahszu városánál találkoztak. Ebből annyi következik, hogy Felső-Hattiban, a Marasszanta folyó jobb partján, vagy a folyókanyartól keletre helyezkedhetett el.

A Calpa–Calpuva névváltozatok esetében többen feltették, hogy Calpa a város, Calpuva az annak irányítása alatt álló városkirályság megnevezése lehet. Ennek analógiájára feltehető, hogy a Harahszu–Harahszuva változatok itt is azt jelentik, hogy a Hettita Birodalomba tagozódása előtt szuverén hatalom volt. A Calpa-szövegből az vehető ki, hogy I. Hattuszilisz idején Calpa fennhatósága alatt volt.

Források

Kategóriák: Hettita települések | Ókori települések Törökország területén | Anatólia ókori államai


Dátum: 29.03.2021 04:58:45 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.