Harry Potter és a Főnix Rendje - huwiki.org

Harry Potter és a Főnix RendjeHarry Potter és a Főnix Rendje
Szerző J. K. Rowling
Eredeti cím Harry Potter and the Order of the Phoenix
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Műfaj fantasyregény
Sorozat Harry Potter
Előző Harry Potter és a Tűz Serlege
Következő Harry Potter és a Félvér Herceg
Díjak ALA Notable Books for Children
Kiadás
Kiadó Bloomsbury, Scholastic (USA), Raincoast (Kanada)
Kiadás dátuma 2003. június 21.
Magyar kiadó Animus
Magyar kiadás dátuma 2003. december 5.
Fordító Tóth Tamás Boldizsár
ISBN2-07-055685-9, 978-2-07-055685-4

A Harry Potter és a Főnix Rendje (eredeti, angol címén Harry Potter and the Order of the Phoenix) Joanne K. Rowling ifjúsági regénye, Harry Potter-sorozat ötödik kötete. A könyv az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában 2003. június 21-én, Magyarországon pedig december 5-én jelent meg (ISBN 963-9307-88-2). Már megjelenésének napján az USA-ban és Nagy-Britanniában hétmillió példányt adtak el belőle. Harmincnyolc fejezetből áll, nagyjából 255 000 szót tartalmaz, az angol nyelvű verzióban 870, a magyar fordításban 751 oldalas.

A Warner Bros 2006. április 5-én bejelentette, hogy azonos néven elkészíti a könyv filmváltozatát, melyet Magyarországon 2007. július 12-én mutattak be a mozikban.

Tartalomjegyzék

Keletkezése és kiadása


A BBC Newsnak adott interjúban Rowling célzott arra, hogy egy főszereplő meg fog halni a könyvben, és emiatt maga is szomorú volt. Noha férje azt javasolta, hogy írja át a történetet és hagyja életben a szereplőt, az írónő szükségesnek tartotta, hogy „könyörtelen gyilkos” legyen.[1] Utóbb Rowling elárulta, hogy ebben a könyvben eredetileg Arthur Weasleyt szánta halálra, de végül nem volt képes ezt megtenni.[2] Más alkalommal, amikor arról kérdezték az írónőt, hogy ha lehetséges volna, mit változtatna a hét könyvben, Rowling azt választotta, hogy még dolgozott volna a Főnix Rendjén, mert túl hosszúnak érzi.[3]

A Potter-rajongóknak három évig kellett várniuk a negyedik és az ötödik kötet megjelenése között.[4][5] Az ötödik kötet kiadása előtt, az első négy könyvből már 200 millió példányt adtak el és 55 nyelvre fordították le.[6] Mivel a sorozat már világszerte ismert volt, rekordmennyiségű előrendelést vettek fel és a kiadás éjjelén több ezer olvasó várakozott a könyvesboltok előtt.[6] A biztonsági intézkedések ellenére, 2003. június 15-én több ezer példányt elloptak egy earlestowni raktárból.[7]

Főszereplők


Cselekménye


Alább a cselekmény részletei következnek!

Harry Potter 15 éves lett, és a nyarat - szokás szerint - a Privet Drive 4. szám alatt kell töltenie. Azonban a Magnolia közben a fiút és unokatestvérét, Dudleyt megtámadja két dementor. Harry patrónust idéz meg, mellyel elüldözi a dementorokat: tehát varázslatot használ, ami a kiskorú mágusoknak tilos. További problémák elkerülése végett egy mentőcsapat elhozza Harryt a Privet Drive-ról. A nyár végét barátaival, Ronnal és Hermionéval tölti egy sötét, elvarázsolt házban, a londoni Grimmauld téren lévő Black-házban, amit Sirius felajánlott Dumbledore-nak, mint a Főnix Rendje főhadiszállását. Harry megismeri a rend tagjait és a Black-család "nemes és nagy múltját".[8]

A fegyelmi tárgyalásra a Mágiaügyi Minisztériumban kerül sor, ahol a teljes Wizengamot tárgyalja Harry ügyét. Arthur Weasley - aki a Mugli Tárgyakkal Való Visszaélési Ügyosztály vezetője - kíséri el Harry-t a minisztériumba. A kihallgatók Cornelius Caramel, Amelina Bones és Dolores Umbridge. Jegyzőkönyvvezetőként jelen van Percy Weasley, a védelem tanújaként pedig megjelenik Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore is. Dumbledore-ral tart tanúként Mrs. Figg is, aki látta a dementorokat, de tanúvallomását nem veszik komolyan. Dumbledore azonban olyan érvekkel áll ki Harry mellett, hogy Caramel végül kénytelen felmenteni Harryt. A tárgyalás alatt többen elcsodálkoznak Harry varázstudásán: már harmadéves tanulóként meg tudott idézni egy inkarnálódott patrónust. Harry nem érti, hogy Dumbledore miért nem szól hozzá és miért nem néz a szemébe. A tárgyalás után Lucius Malfoy is megjelenik, aki gyanút kelt Harryben és Mr. Weasley-ben.

A nyár azonban véget ér, kezdődik az iskola. Az iskolába új sötét varázslatok kivédése tanár (Dolores Jane Umbridge) érkezik, akit egy emberként utál az egész iskola, kivéve a Mardekárosokat. Karácsony előtt még megalapítják a DS-t (Dumbledore Serege, eredetileg Defenzív Szakkör).

Hermionén kívül mindenki ekkor döbben rá, hogy most lesznek az RBF- (Rendes Bűbájos Fokozat-) vizsgák. Új játékosokat választanak a kviddicscsapatokba. Az iskolában egymás után jelennek meg az újabb és újabb oktatási rendeletek, melyek felbolygatják az egész iskola életét.

Harryvel különös dolgok történnek, melyeket senki sem vesz elég komolyan addig, amíg baj nem történik. Ezek után azonban Harry nem veszi komolyan a bajok megelőzését. Az iskolában pedig folytatódnak az egyre érdekesebb események. Az ötödikeseknek pályaválasztási tanácsadáson kell részt venniük. Miközben Harryék már azt sem tudják, hogy mit és mennyit tanuljanak, Hagrid is megbízza őket egy feladattal, amire túl gyorsan mondanak igent. Elkezdődnek az RBF-vizsgák.

Ezután felgyorsulnak az események. Elmennek Londonba, hogy megszerezzék a jóslatot Harryről, illetve Voldemortról, így Harry folytán bajba kerülnek a barátai és több más ember. Miután sikerült ebből a csapdából kiszabadulniuk, rögtön beleesnek egy sokkal nagyobba, ahol már az életük a tét. A Főnix Rendjének tagjainak segítségével sikerül kiszabadulniuk, azonban ez már sajnos Sirius életébe kerül, amit Harry nem tud megbocsátani magának. Harry megtudja, hogy miért akarta megölni őt kiskorában Voldemort, és miért kell visszamennie a Privet Drive 4. szám alá.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul


Fogadtatása


Feldolgozásai


Jegyzetek


  1. "Rowling's tears at Potter book death" , BBC News, 18 June 2003.
  2. Brown, Jen: Stop your sobbing! More Potter to come . MSNBC Interactive, 2007. július 24. [2007. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 18.)
  3. Vieira, Meredith: Harry Potter: The final chapter . Dateline NBC, 2007. július 30.
  4. Ross, Shmuel; Mark Zurlo: Harry Potter Timeline: 2000 to the Present . Pearson Education, publishing as Infoplease, 2000–2009
  5. Harry Potter Books . MuggleNet.com, 1999–2009
  6. a b Potter-mania sweeps bookstores . CNN, 2003. június 30.
  7. Thousands of Potter books stolen . BBC, 2003. június 17.
  8. Harry Potter és a Főnix Rendje, hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek


  • Harry Potter-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Harry Potter-könyvek
Eredet: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Harry Potter és a Főnix Rendje (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.


Dátum: 29.08.2020 10:20:25 CEST - Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.