Hawaii nyelvHawaii nyelv
ʻŌlelo Hawaiʻi
BeszélikHawaiin, főként Hawaii és Niihau szigeteken, de szerte a Hawaii-szigeteken és az Egyesült Államok többi részén is
Beszélők számakb. 2000 anyanyelvi
kb. 27 160 összesen fő
NyelvcsaládAusztronéz nyelvcsalád
   Maláj-polinéz ág
    Óceániai nyelvek
     Polinéz nyelvek
Írásrendszer latin ábécé és hawaii jelek
Hivatalos állapot
Hivatalos Hawaii
elismert kisebbségi nyelv az Egyesült Államok több részén
Nyelvkódok
ISO 639-1
ISO 639-2haw
ISO 639-3haw
A Wikimédia Commons tartalmaz ʻŌlelo Hawaiʻi témájú médiaállományokat.

A hawaii nyelv (hawaii nyelven ʻŌlelo Hawaiʻi) a polinéz nyelvek egyike, amely nevét kialakulási helyéről, a csendes-óceáni Hawaii szigetről kapta. Az angol nyelvvel együtt Hawaii állam hivatalos nyelve. III. Kamehameha hawaii király alkotta meg az első hawaii nyelvű alkotmányt 18391840-ben.

Számos okból kifolyólag az anyanyelvi beszélők száma az 1830-as évektől az 1950-es évekig folyamatosan csökkent, és a szigetcsoport hét lakott szigete közül hat esetében az angol gyakorlatilag kiszorította a hawaiit. Niihau az egyetlen, ahol a többség anyanyelvként beszéli, de az itteni nyelvjárás eltér a standard hawaiitól. 2000-ben a hawaii nyelvet anyanyelvként beszélők aránya nem éri el az állam lakosságának 0,1%-át, így a veszélyeztetett nyelvek közé számít.

A hawaii nyelv rendelkezik a legkevesebb hanggal, öt magánhangzó – a, e, i, o, u – mellett hét mássalhangzó – h, k, l, m, n, p, w – és egy úgynevezett glottális zárhang (hawaii nyelven: ʻokina) alkotja az ábécét. A niihaui nyelvjárás több szempontból konzervatívabb, itt megmaradt a t hang ejtése is, ami a standard hawaiiban már mindenhol k lett, és helyenként az r/l is váltakozik. Két mássalhangzó nem állhat egymás mellett, és minden szónak magánhangzóra kell végződnie.

Hivatkozások


Fordítás

Kategóriák: Maláj-polinéz nyelvek | Hawaii


Dátum: 29.03.2021 12:10:54 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.