Hertfordshire - huwiki.org

HertfordshireHertfordshire
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Megyeszékhely Hertford
Népesség
Teljes népesség1 184 365 fő (2018)[1] +/-
Földrajzi adatok
Terület1643,0648 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Hertfordshire témájú médiaállományokat.

Hertfordshire megye Nagy-Britanniában, Anglia keleti részén. Megyeszékhelye Hertford. Délre Nagy-London, nyugatra Buckinghamshire, északra Bedfordshire, északkeletre Cambridgeshire, keletre Essex megyék veszik körül.

Tartalomjegyzék

Története


Hertfordshire eredetileg az Edvárd király által 913-ban alapított hertfordi erősség körüli terület volt. A Hertford név az angolszász heort ford szóból ered, ami szarvasok útját vagy vízfolyást jelent. Maga a Hertfordshire név 1011-ben jelenik meg először az Angolszász Krónikában. A szarvasokat azóta sokféleképpen ábrázolják a megyében. Hertfordshireben már a középső kőkorszakban megjelentek az emberek. Mezőgazdasági művelésre az neolitikus periódusból vannak adatok, és állandó település nyomai kerültek elő a bronzkorszak elejéről. A vaskor idején különféle törzsek telepedtek le itt. A rómaiak 43-as hadjáratát követően a helyi lakosok, a catuvellaunik gyorsan magukévá tették a római életmódot, így több új város is alakult, köztük Verulamium, a mai St. Albans.

A rómaiak távozása után az angolszászok vették birtokukba a területet a korai 5. században. A 6. századra a mai megye nagy része már a keleti szász királyság része volt. Ez a királyság a 9. századra összeomlott, így a megye a nyugat-angliai Mercia uralma alá került, majd a 10. századra angol megyévé vált. A normann hódítás után Hertfordshireben több normann vár is felépült, például Bishop's Stortfordban, és egy királyi reidencia Berkhamstedben. A Domesday Bookban a megye 9 körzetre, úgynevezett hundredre oszlik, ezek Tring és Danais, Dacorum, Braughing, Broadwater, Cashio, Edwinstree, Hertford, Hitchin és Odsey.

Ahogy London nőtt, Hertfordhsire elég közel volt a fővároshoz ahhoz, hogy a nemesség nagy részét birtokba vegye. Ez a tulajdonlás segített abban, hogy a megye felvirágozzék, bár a legnagyobb fejlődés az ipari forradalom alatt következett be, amikor a megye lakosainak a száma drasztikusan nőni kezdett. 1903-ban Letchworth lett az első garden city, 1946-ban pedig Stevenage lett az első "új város".

1920-tól az 1980-as évek végéig Borehamwoodban működött az egyik legnagyobb brit filmstúdió-komplexum. Több ismert filmet is itt forgattak, például a Csillagok háborúja első három részét. Stanley Kubrick nem csak itt filmezett, de haláláig a környéken is élt. Napjainkban a Big Brother valóságshowt, vagy a Who wants to be a Millionaire? showt forgatják itt, de itt vették fel az EastEnders sorozatot is. A megyében több más filmstúdió is van, a Harry Potter-sorozatot vagy a Golden Eye című James Bond-filmet a Leavesden Film Studiosban forgatták.

A 2000-es években több súlyos baleset is történt Hertforshire vasútvonalain: 4 ember halálát és 170 sebesülését okozta a 2000-ben történt hatfieldi vasúti szerencsétlenség, 2002-ben 7 ember halt meg a Potters Bar vasúti balesetben. 2005 decemberében egy üzemanyag tároló robbant fel.

Hertforshire lesz a helyszíne 2012-ben a Nyári Olimpiai Játékokon a kenu és kajak szlalom-versenyeknek, amiket Waltham Crossban fognak megrendezni.

Földrajz


Hertfordshire Nagy-Londontól közvetlenül északra helyezkedik el, a megye nagy része London vonzáskörzetébe tartozik. A megyétől keletre Essex, nyugatra Buckinghamshire, északra Beedfordshire és Cambridgeshire található.

A megye határait egy 1844-es törvényben határozták meg, ami megszüntette az exklávékat. A határokat újból módosították 1965-ben. A megye legmagasabb pontja 245 méteren található.

Gazdaság


A sok települése ellenére a vidék főleg mezőgazdasági művelési terület. Valaha főként orvosi vízitorma termesztés folyt itt, főként Hemel Hempstead és Berkhamsted környékén. Homok- és kavicsbányák is előfordultak St Albans környékén. A megye folyói kicsik, de elegendőek arra, hogy a papírgyártást be lehessen indítani Nash Millsnél.

Hertfordshire manapság nagy angol és nemzetközi vállalatok központjaként is ismert. A Tesco központja Welwyn Garden City-ben van, Hatfield valaha a légijárműépítés egyik központja volt, itt építette a de Havilland cég az első kereskedelmi repülőgépet. A gyár helyén ma üzleti park és a Hertfordshire Egyetem egyik campusa van.

Jegyzetek


További információk


  • Földrajzportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Anglia megyéi


Dátum: 29.08.2020 08:09:28 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.