Hiúságok máglyája (film)Hiúságok máglyája
(The Bonfire of the Vanities)
1990-es amerikai film
Rendező Brian De Palma
Producer Brian De Palma
AlapműThe Bonfire of the Vanities
Műfaj
  • filmdráma
  • filmvígjáték
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró írta:
Michael Cristofer
eredeti regény:
Tom Wolfe
Főszerepben Tom Hanks
Bruce Willis
Melanie Griffith
Morgan Freeman
Zene Dave Grusin
Operatőr Zsigmond Vilmos
Vágó
  • Bill Pankow
  • David Ray
Jelmeztervező Ann Roth
Díszlettervező Richard Sylbert
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New York
Játékidő 120 perc
Költségvetés 47 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
InterCom
Bemutató 1990. december 22.
1991. augusztus 23.
Korhatár R
Bevétel $15 691 192[1]
További információk

A Hiúságok máglyája (The Bonfire of the Vanities) Tom Wolfe azonos című regényéből készült, 1990-es amerikai film Brian De Palma rendezésében. A főszerepekben Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith és Morgan Freeman láthatók.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
Sherman McCoy Tom Hanks Sinkovits-Vitay András
Peter Fallow Bruce Willis Csernák János
Maria Ruskin Melanie Griffith Kiss Erika
Judy McCoy Kim Cattrall Györgyi Anna
Jed Kramer Saul Rubinek Varga T. József
Leonard White bíró Morgan Freeman Bodor Tibor

Háttér és fogadtatás


De Palma Peter Fallow szerepét felajánlotta Jack Nicholsonnak és John Cleese-nek is (Fallow a könyv szerint angol), azonban mindketten elutasították.[2] Mikor a rendező képtelen volt színészt találni, a stúdió nyomására Bruce Willis (aki az 1988-as sikerfilm, a Drágán add az életed! főszerepét játszotta) kapta meg a lehetőséget.

A stúdió továbbá meglehetősen szabadosan állt hozzá az alapanyaghoz, Sherman McCoy karakterét sokkal szimpatikusabbá tették, s beleszőttek a cselekménybe egy mellékszálat, ami Leonard White bíró körül forog. Kezdetben Walter Matthaut képzelték el a szerepre, ám a színész 1 millió dollárt kért feltűnéséért.[2] A producerek nem egyeztek bele az összegbe, így Alan Arkinnal írtak alá szerződést, akinek 150 ezer dollár lett volna a fizetése. Arkint azonban felváltotta Morgan Freeman, mikor a stúdió úgy döntött, a bíró etnikumát afroamerikaira cserélik zsidóról, hogy mérsékeljék a filmet ért kritikákat a faji politikája miatt.[2] A bírónak adták a végső ítélet kimondását is a főszereplők manipulatív cselekedeteivel kapcsolatban.

Számos kritika illette a szereposztást, különösen Hanks és Willis szerepeltetését mint McCoy, illetve Fallow. Más meglátások azt tartalmazták, hogy a film egy jól kivitelezett felvétellel kezdődik, azonban az első két jelenet borzasztóra sikeredett, s túl sok időt pazarolnak arra a készítők, hogy Sherman McCoy karakterét szerethetővé tegyék, ahelyett, hogy a cselekményre helyezték volna a hangsúlyt.

A film maga kritikai és pénzügyi bukásnak bizonyult bemutatója idején. Költségvetése 47 millió dollárra rúgott, azonban a jegypénztáraknál ennek csak kevesebb, mint harmadát hozta vissza.[3]

Hivatkozások


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1990 filmjei | Warner Bros. Pictures-filmek | InterCom-filmek | Könyvadaptációk | Amerikai filmdrámák | Amerikai filmvígjátékok


Dátum: 01.04.2021 07:30:55 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.