HukkanaHukkana
Hajasa királya (majd kormányzója)
Elődje Marijas
Utódja Annijas
Életrajzi adatok
Született i. e. 14. század
Elhunyt i. e. 1345
Házastársa I. Szuppiluliumasz húga

Hukkana (IḪu-uq-qa[-na-a]) hajasai király az i. e. 14. században I. Szuppiluliumasz kortársa volt, egyben Szuppiluliumasz húgának férje. Életéről elsődleges forrás a két uralkodó közti szerződés (CTH#42 és CTH#43).

I. Szuppiluliumasz a második, nagy szíriai hadjárata alkalmával ejtette útba Hajasát, és győzelme után a terület gyakorlatilag hettita tartomány lett. Hukkanát a KUB XVIII 2 III. 10f. számú hettita forrás nem szuverén uralkodóként említi. Ez esetben a LUGAL determinatívummal jelölték volna. Ehelyett a LÚ KUR URUazzi és a LÚ KUR URUḫayaša címek szerepelnek, ami szabad embert vagy királyi származású elöljárót (első embert) jelent és általában a kormányzók, helyi fejedelmek címeként jelenik meg.

A házassági szerződés hangsúlyos részét képezi, hogy Hukkanának a házasság után tilos volt korábbi feleségeivel érintkezni, sőt azokat el kellett bocsátania. Hukkana élete további részében hűséges szövetségese volt Hattuszasznak.

Hajasa (vagy Azzi, azaz Hajasa-Azzi) a hettita forrásokban a Mitanniból menekülők befogadása miatt is megjelenik II. Murszilisz évkönyveiben. De nem tudni, hogy ekkor még Hukkana volt-e az uralkodó, a következő szíriai hadjárat idején már Annijaszt nevezik Hajasa és Azzi urának.

Források


Külső hivatkozásokElőző uralkodó:
Marijas
Hajasa királya
i. e. 14. század
Következő uralkodó:
Annijas
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Hettita vazallus uralkodók | Örményország történelme | Az i. e. 14. században született személyek | Az i. e. 14. században elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 02:10:19 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.