I. Adad-niráriI. Adad-nirári
Adad-nirári sztéléje. Nem tudható biztosan, hogy melyik e néven uralkodó király állíttatta

Asszíria királya
Uralkodási ideje
I.e. 1307 I.e. 1275
Elődje Arik-dén-ili
Utódja I. Sulmánu-asarídu
Született i. e. 14. század
Elhunyt i. e. 1274
Édesapja Arik-den-ili
Gyermekei I. Sulmánu-asarídu
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Adad-nirári témájú médiaállományokat.

I. Adad-nirári (uralkodott Kr. e. 1307 – Kr. e. 1275) a Középasszír Birodalom egyik jelentős uralkodója volt, Arik-dén-ili fia, Enlil-nirári unokája, I. Assur-uballit „leszármazottja”, aki megkezdte a feltartóztathatlannak tűnő terjeszkedést. Legjelentősebb tette a polgárháború által – és a hettiták tevékeny közreműködésével – kettészakadt Mitanni (akkád nevén Hanigalbat) legyőzése és maradványainak bekebelezése volt. Erre az adott módot, hogy a hettiták éppen az egyiptomi Újbirodalom ellen vívták harcukat a szíria-levantei térségben.

Adad-nirári feltétlenül az Eufráteszig akart jutni, mivel a legfontosabb kereskedelmi útvonalak ellenőrzése gazdasági és politikai súlyt is jelentett. E céljában azonban Babilon sokszor akadályozta, ezért az éppen Babilonhoz tartozó, de egyébként hurri lakosságú Arraphát és Nuzit elhódította. Mitanni elérkezettnek látta az időt arra, hogy visszaszerezze egykori nagyon fontos tartományait, és megtámadta Asszíriát, Adad-nirári azonban győzelmet aratott II. Sattuara felett. Ezzel már nem csak Arrapha és Nuzi, de maga Mitanni is Asszíria vazallusa lett.

Az asszír–babiloni konfliktus éleződésével Sattuara alkalmasnak vélte az időpontot arra, hogy kivívja szabadságát, és fellázadt. E lázadást azonban Adad-nirári leverte, és Mitannit immár teljesen bekebelezte. A hurrikat kiirtotta, talán csak kis számú menekült juthatott el északra, ahol később jelentős szerepet játszottak Urartu megalapításában. Adad-nirári pedig egészen Karkemisig jutott, szilárdan tartotta Nyugat-Mezopotámiát, és kihasználva stratégiai pozícióját, sakkban tartotta a továbbiakban Egyiptomot és Hattit is, mivel innen bármikor betörhetett volna Észak-Szíriába és Kelet-Anatóliába is, és elvághatták egymástól a két térséget. A későbbi asszír uralkodók ezt meg is tették.

A keleti határokat sikeresen védte meg a hegyi népektől. Fia, I. Sulmánu-asarídu folytatta az Adad-nirári alatt megkezdett hódításokat.

ForrásokElőző uralkodó:
Arik-dén-ili
Asszíria királya
1307 – 1275
Következő uralkodó:
I. Sulmánu-asarídu
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Asszír királyok | Az i. e. 14. században született személyek | Az i. e. 1270-es években elhunyt személyek


Dátum: 28.03.2021 12:26:54 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.