I. Assur-uballitAssur-uballit
Nagykirály
Asszíria királya
Uralkodási ideje
i. e. 1365 i. e. 1330
Uralkodási évei 35
Elődje I. Eríba-Adad
Utódja Enlil-nirári
Életrajzi adatok
Született i. e. 14. század
Elhunyt i. e. 1330
Édesapja I. Eríba-Adad
Gyermekei leány (II. Burnaburias felesége)

I. Assur-uballit (uralkodott i. e. 1365 – i. e. 1330) a Középasszír Birodalom első jelentős uralkodója volt, aki kivívta országa számára a függetlenséget, és elindította a nagyhatalommá válás útján. Ehhez kiválóan igazodik programneve, melynek jelentése: Assur életre kelt.

Apját, I. Eríba-Adadot követte a trónon. Uralkodásának kezdetén kivívta Assur városának függetlenségét. Az i. e. 15. század óta Mitanni főhatalma alatt álló királyság kihasználta a hurri állam belviszályait és konfliktusát a Hettita Birodalommal. I. Szuppiluliumasz legyőzte II. Suttarnát, és Assur-uballit Assur városától keletre eső mezőgazdasági területeket elfoglalta. Ezzel kezdődött a középasszír kor önálló királyságának fellendülése.

Assur-uballit korának két nagyhatalmával is szövetségre lépett: II. Burnaburiashoz, Babilon kassú királyához egyik lányát adta feleségül, és felvette a kapcsolatot az egyiptomi Újbirodalommal is. Két Amarna-levél maradt ránk, amelyeket ő küldött a fáraónak, és amelyek kiválóan érzékeltetik az uralma alatt végbement változásokat. Az első ékírásos agyagtábla még csak arra kéri Ehnatont, hogy kegyesen fogadja a követséget – ez ki is váltotta Burnaburias haragját, mivel vazallusának tekintette Assurt – a másodikon Assur-uballit már egyenrangúként kezeli a fáraót. Az i. e. 12. századi másolatokban fennmaradt középasszír törvények is Assur-uballit nevéhez köthetők.

Asszíria számára a babiloni dinasztikus kapcsolat ürügyet teremtett a helyi viszonyokba való beavatkozásra. Amikor Burnaburias fiát, Assur-uballit unokáját, Karahardast i. e. 1333-ban megölték, az asszír seregek döntötték meg a bitorló Nazibugas trónját, és segítették hatalomra II. Kurigalzut.

Források


Előző uralkodó:
I. Eríba-Adad
Asszíria királya
i. e. 1365 – 1330
Következő uralkodó:
Enlil-nirári
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Asszír királyok | Az i. e. 14. században született személyek | Az i. e. 1330-as években elhunyt személyek


Dátum: 28.03.2021 12:26:35 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.