I. Ismé-Dagan asszír királyI. Ismé-Dagan
Assur (település) királya
Uralkodási ideje
i. e. 18. század
Uralkodási évei 39
Elődje I. Samsi-Adad
Utódja Aszínum
Ékallatum királya
Uralkodási ideje
i. e. 18. század
Uralkodási évei 39
Elődje I. Samsi-Adad
Utódja Aszínum
Életrajzi adatok
Uralkodóház amorita dinasztia
Született i. e. 18. század
Elhunyt i. e. 18. század
Édesapja I. Samsi-Adad
Gyermekei Aszínum, Mut-Askur

I. Ismé-Dagan Asszíria királya volt (középső kronológia: i. e. 1780 – i. e. 1741), I. Samsi-Adad idősebb fia.

Samsi-Adad két fiát a birodalom két fontos városába helyezte kormányzónak. Az idősebb, rátermettebb Ismé-Dagan a keleti Ékallatum, a fiatalabb és az élet örömeinek élő Jaszmah-Adad pedig az uralkodása alatt meghódított délnyugati Mári palotájában rendezkedett be. Máriban számos ékírásos agyagdokumentum maradt ránk, amelyekben Samsi-Adad és Ismé-Dagan korholja Jaszmah-Adadot életvitele és politikai baklövései miatt (pl. nem volt hajlandó fogadni a neki küldött feleséget).

I. Samsi-Adad halála után Ismé-Dagan örökölte meg a trónt, aki még negyven évig uralkodott az asszír királylista szerint. Ez azonban valószínűleg egy „kerek” negyven év. Apja halála után Esnunna és Elám ellen kellett harcolnia, amelyik igyekezett visszaszerezni régi befolyását. Elvesztette Ékallatumot és Subat-Enlilt, saját és apja korábbi székhelyét, csak Assurt sikerült megtartania, ahol még utódai is uralkodtak egy ideig. Fia, Mut-Askur viselte az Assur és Ékallatum királya címet.

Ezzel gyakorlatilag véget ért az óasszír kereskedelem kora. Kanis néhány évtizedig még fennállt, de folyamatosan hanyatlott. Asszíria soha többé nem tudta biztosítani az anatóliai kereskedőutakat, a térségben meggyengült a katonai erejük, virágzott a korrupció és a feketekereskedelem. Ez a folyamat engedett utat a hettitáknak, hogy átvegyék az asszírok által üresen hagyott szerepet.

Assurban találtak a magát enszinek – régi sumer kifejezés a városi helytartóra – nevező Puzur-Színtől ékírásos szöveget, aki elmondja, hogy megdöntötte Aszínumot, akinek apjának apja – azaz Ismé-Dagan apja, I. Samsi-Adad – nem méltóként, idegenként („nem Assur húsából való”) került uralomra. Az asszír utókor viszont nem szerepelteti Puzur-Színt a királylistán, hanem azt a megjegyzést teszi, hogy akkor a „senki fia” uralkodott.

ForrásokElőző uralkodó:
I. Samsi-Adad
Asszíria királya
1813 – 1781
Következő uralkodó:
Aszínum
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Asszír királyok | Az i. e. 18. században született személyek | Az i. e. 18. században elhunyt személyek


Dátum: 02.04.2021 06:01:30 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.