II. SuttarnaII. Suttarna
Mitanni királya
Uralkodási ideje
i. e. 14. század
Elődje I. Artatama
Utódja Artasumara
Életrajzi adatok
Született i. e. 14. század
Elhunyt 1375
Édesapja I. Artatama
Gyermekei Artasumara, Tusratta, Artatama(?), Kiluhepa

II. Suttarna Mitanni királya az i. e. 14. században, I. Artatama fia és örököse.

Uralkodása idején Mitanni rövid időre elvesztette Kizzuvatnát és Kelet-Anatóliát. de a Hettita Birodalom belső válsága és a nyugati fenyegetettsége miatt ezek visszakerültek hurri fennhatóság alá. A hettitákkal már Artatama idejétől állandó konfliktusban álltak, mivel Mitanni elzárta Hattit az észak-szíriai expanzió lehetőségétől, sőt a hurri befolyás igen erős volt Anatólia keleti részén, még Hattuszaszhoz közel is kimutatható.

Suttarna neve feltűnik az Amarna-levelekben, Kiluhepa nevű leányát III. Amenhotephez adta feleségül. Ez Amenhotep 10. uralkodási évében történt (i. e. 1382 körül), ami jól datálja Suttarnát. Ebben az időben Hattiban I. (II.) Tudhalijasz uralkodott, aki Szapinuvába helyezte székhelyét, amely település korábban hurri fennhatóság alatt volt. Azonban Hattit a kaszkák betörései kötötték le, ezért Mitanni viszonylag szabadon mozgott az észak-szíriai térségben. Kiterjedt egészen az Orontészig, Alalah és Katna is uralma alá tartozott. Tudhalijasz hadserege megpróbálkozott Mitanni északi határvidékén hódítással, de vereséget szenvedtek. Ugyanakkor Asszíria még az óasszír kor végnapjait élte, nem volt jelentős hatalom, Babilonban pedig a II. tengerföldi dinasztia küzdött a kasszitákkal.

Suttarna azonban I. Szuppiluliumasztól jelentős vereségeket szenvedett. Ezzel Mitanni visszaszorult Nyugat-Mezopotámiába, szíriai vazallusait elvesztette. Ugyanakkor e vereséget kihasználva I. Assur-uballit jelentős területeket hódított meg Kelet-Mitanniban, így a hurri királyság másodrendű hatalommá vált.

Suttarnát legidősebb fia, Artasumara követte a trónon, akit rövid, szerencsétlen uralkodás után másik fia, Tusratta követett. Talán az ő fia volt II. Artatama is, aki Tusratta uralmát megdöntötte.

ForrásokElőző uralkodó:
I. Artatama
Mitanni királya
i. e. 14 század
Következő uralkodó:
Artasumara
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Mitanni uralkodói | Az i. e. 14. században született személyek | Az i. e. 14. században elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 01:31:56 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.