III. Adad-niráriIII. Adad-nirári

Asszíria királya
Uralkodási ideje
i. e. 811 i. e. 783
Elődje V. Samsi-Adad
Sammuramat
Utódja IV. Sulmánu-asarídu
Életrajzi adatok
Született i. e. 9. század
Kalhu
Elhunyt i. e. 783
Édesapja V. Samsi-Adad
Édesanyja Sammuramat
Gyermekei Sulmánu-asarídu
Assur-dán
Assur-nirári
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Adad-nirári témájú médiaállományokat.

III. Adad-nirári (asszír adad-nirārī vagy adad-nārārī) asszír király az i. e. 98. század fordulóján, V. Samsi-Adad és Sammuramat fia.

Asszíria V. Samsi-Adad idején átmeneti gyenge periódusba került, a trónra lépését megelőző (i. e. 827–822) belső instabilitás hatása még sokáig fennmaradt. Ráadásul az uralkodó korán meghalt, így a trónon kiskorú fia követte. Adad-nirári kiskorúságát, Sammuramat régensségét és királynőségét néha vitatják, mindenesetre Nergal-eres sztéléje arra mutat, hogy az özvegy anyakirályné használta a királynői címet. Ha azonban Adad-nirári kiskorú volt még i. e. 811-ben, az i. e. 783-as halála alapján ő is viszonylag fiatalon halt meg, negyvenéves kora körül.

Adad-nirári elődeihez hasonlóan kereskedővárost alapított a középső Eufrátesz vidékén, amelynek neve Kár-Adad-nirári lett. A név elején az akkád kárum („rakpart, kereskedelmi telep”) szó rejlik. [1] Hadjáratokat indított Szíriába, eljutott egészen Egyiptomig, és a Kaszpi-tenger felé a médek ellen. Emellett az apja által elfoglalt Babilonban megszilárdította hatalmát azzal, hogy hazaengedte a Babilonból kitelepítetteket és az onnan elrabolt istenszobrokat.

Sikerei azonban nem voltak teljesek, i. e. 800 körül Menua urartui király betört Asszíriába, és területeket foglalt. Ez volt az első alkalom, hogy Urartu nem csak védekező, hanem támadó hadjáratban is sikeres volt Asszíria ellen. Az északi fenyegetést Adad-nirárinak haláláig nem sikerült felszámolni. Ez azzal az eredménnyel járt, hogy az Asszíria által fenyegetett szíriai királyságok védelmi koalícióba tömörültek, és Urartuval szövetkeztek, és Asszíriát mind a nyugati, mind az északi kereskedelmi útvonalaktól elszigetelték.

A külpolitikai kudarcok hatására Adad-nirári fiának, IV. Sulmánu-asarídunak kellett a belső viszályokkal szembenézni, ami testvére, III. Assur-dán i. e. 772-es trónra kerülése után i. e. 758-ig meghatározta Asszíria lehetőségeit. Valójában csak Adad-nirári harmadik fia, V. Assur-nirári halála után, III. Tukulti-apil-ésarra reformjaival állt helyre Asszíria katonai potenciálja.

Jegyzetek


ForrásokElőző uralkodó:
V. Samsi-Adad
Sammuramat
Asszíria királya
i. e. 811 – i. e. 783
Következő uralkodó:
IV. Sulmánu-asarídu
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Asszír királyok | Az i. e. 9. században született személyek | Az i. e. 780-as években elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 02:42:26 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.