III. Tudhalijasz hettita királyIII. Tudhalijasz
Nagy Király, Tabarnasz, A hős, A világ ura
Tudhalijasz domborműve Hattuszaszban (a relief Szarruma istent ábrázolja, a király személyes védnökét)

Ragadványneve Ḫišmî-Šarruma
Hatti királya
Tudḫaliyaš
Uralkodási ideje
i. e. 1237 i. e. 1209
Örököse Arnuvandasz
Elődje III. Hattuszilisz
Utódja Kuruntijasz
Életrajzi adatok
Született i. e. 13. század
Nerik
Elhunyt i. e. 13. század
Hattuszasz
Édesapja III. Hattuszilisz
Édesanyja III. Puduhepa
Testvérei
Házastársa II. Taduhepa[1]
Gyermekei Arnuvandasz
Szuppiluliumasz
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Tudhalijasz témájú médiaállományokat.

III. Tudhalijasz (vagy IV. Tudhalijasz, attól függően, hogy a protohatti kor Tudhalijasz nevű uralkodójával kezdik-e a számozást, hurri nevén Ḫišmî-Šarruma) hettita király III. Hattuszilisz fia és utódja. Hosszú uralkodásáról viszonylag kevés forrás maradt fenn. Teljesen bizonytalan, hogy volt-e családja, bár valószínű, hogy egy babiloni hercegnőt feleségül vett (CTH#178 és Puduhepa ugariti levele). Gyermekéről nem tudunk, sok testvére közül is csak Huccijasz viselt tisztséget udvarában, a GAL.MEŠEDI, vagyis a testőrség vezetője hagyományos posztját töltötte be.

Uralkodása a folyamatosság jegyében kezdődött, már Hattuszilisz alatt viselte a nagy király címet. A királyi udvar tisztviselői azonosak maradtak, nem volt szükség a lecserélésükre.

Tudhalijasz még Hattuszilisszel közös uralkodása idején elvesztette Szeha tartományt Ahhijava lázadása miatt. Szeha Királyságról többet nem esik szó a forrásokban, helyére Ahhijava és Lukka lépett, amely két térség azonban sosem került olyan baráti viszonyba Hattival, mint Szeha utolsó királya, Maszturi. A szétesőben lévő Hatti még mindig hódításokban gondolkodott. Alaszija és Arzava Tudhalijasz adófizetőjévé vált, Hanigalbat, Másza, Lukka és Kaszka pedig hadjáratainak célpontjává. Tudhalijasznak megnőtt az étvágya, felvette a világ ura (šar kiššati) címet, majd meglehetősen erőszakos hangvételű levélben hadat üzent Asszíriának. A nihrijai csatában I. Tukulti-Ninurta csapataitól jelentős vereséget szenvedett.

A nihrijai vereség után Tudhalijasz szíriai jobbkeze I. Ini-Teszub, Kargamis uralkodója, I. Szuppiluliumasz másik dédunokája lett. Ini-Teszub Tudhalijasz jóváhagyásával Szíria hegemóni szerepkörét gyakorolta. A király Asszíriával szemben kereskedelmi embargót próbált bevezetni, megtiltotta a görögöknek és minden más szövetségesének, hogy árut cseréljenek vele. Azonban Thébaiban Babilonból, közelebbről a Marduk-templomból származó lapis lazulit találtak. Ez arra utal, hogy I. Tukulti-Ninurta i. e. 1225-ben Babilon kifosztása után a város kincseit a hettitabarát uralkodók megvesztegetésére használta.

Tudhalijasz további sorsa ismeretlen, egyszer csak eltűnik a forrásokból. Mivel II. Muvatallisz ifjabb fia, Kuruntijasz i. e. 1209 körül felvette a nagy király címet, feltehető, hogy Tudhalijaszt erőszakkal távolították el a trónról, és helyére unokatestvére került. A vélemények megoszlanak abban a tekintetben, hogy Kuruntijaszt ki követte a trónon, Neve szerint Tudhalijasz visszaszerezte trónját, és ezután építette újjá Hattuszasz felső városát.

Tartalomjegyzék

Egykorú források


A CTH#112 számú dokumentum az ugariti határ kérdéseivel foglalkozik, érdekessége, hogy ez az első betűírással készült dokumentum, amelyet ismerünk.

Jegyzetek


  1. általában ismeretlen babiloni hercegnőként említik. A Taduhepa név forrása: Harry A. Hoffner, Gary M. Beckman: Letters from Hittite Kingdom, 102. old.

Források


Külső hivatkozásokElőző uralkodó:
III. Hattuszilisz
hettita király
i. e. 1237 – i. e. 1209
Következő uralkodó:
Kuruntijasz
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Hettita uralkodók | Az i. e. 13. században született személyek | Az i. e. 1200-as években elhunyt személyek


Dátum: 29.03.2021 01:25:26 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.