Idegenek a vonatonIdegenek a vonaton
(Strangers on a Train)
1951-es amerikai film

Rendező Alfred Hitchcock
Producer Alfred Hitchcock
AlapműPatricia Highsmith: Két idegen a vonaton
Műfaj
Forgatókönyvíró Raymond Chandler
Czenzi Ormonde
Whitfield Cook
Ben Hecht
Főszerepben Farley Granger
Robert Walker
Zene Dimitri Tiomkin
Operatőr Robert Burks
Vágó William H. Ziegler
Jelmeztervező Leah Rhodes
Díszlettervező George James Hopkins
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 101 perc
Költségvetés 1 200 000 USD (becsült)[1]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató 1951. június 30.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Idegenek a vonaton témájú médiaállományokat.

Az Idegenek a vonaton (eredeti cím: Strangers on a Train) egy 1951-ben bemutatott fekete-fehér amerikai film, Alfred Hitchcock rendezésében.

Alfred Hitchcock megtalálta Patricia Highsmith Két idegen a vonaton című könyvét, és azonnal megszerezte rá a filmjogokat. A könyv olyan elemeket tartalmaz, amely számos Hitchcock filmben fellelhetők: a tökéletes gyilkosság vonzereje, szerepcsere, elfojtott homoszexualitás.

Tartalomjegyzék

Történet


Alább a cselekmény részletei következnek!

Két egymástól eltérő személyiségű férfi egy kupéban utazik. A hosszú vonatút során beszélgetésbe elegyednek egymással. Az általános beszédtémák után a magánéletre terelődik a szó. Kiderül, hogy mindketten könnyebben boldogulnának, ha eltűnne életükből egy-egy szereplő. Guy Haines a feleségétől szeretne megszabadulni, Bruno Anthony sorsát pedig apja nehezíti meg. Guy megdöbbenve hallgatja utastársa elmélkedését arról, milyen tökéletes bűntény lenne, ha kölcsönösen eltennék láb alól azt, aki a másiknak útjában áll. Korábban soha nem találkoztak, nem kapcsolja össze őket semmi, nincs indokuk sem arra, hogy megöljék az áldozatot, a rendőrség tehát soha nem akadna a gyilkos nyomára. Guy döbbenete később rettegéssé változik, amikor nem sokkal utána Bruno valóban elvégzi a feladat rá eső részét – megöli Guy feleségét – majd azt követően megjelenik, és várja, hogy végre Guy is elvégezze a maga szerepét a "megállapodásukban".

Szereplők


Díjak, jelölések


Jegyzetek


Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1951 filmjei | Hitchcock-filmek | Könyvadaptációk | LMBT-filmek | Fekete-fehér filmek | Amerikai filmdrámák | Amerikai bűnügyi filmek | Amerikai thrillerek | Warner Bros. Pictures-filmek


Dátum: 27.03.2021 11:23:31 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.