Ila-kabkabiIla-kabkabi (vagy Ilu-kapkapu) amurrú törzsfő volt – a jaminiak közül – az i. e. 19. században, a későbbi asszír király I. Samsi-Adad apja. Máriban talált szövegek említenek egy bizonyos Ila-kabkabuhu nevű királyt, aki nagy valószínűséggel azonos Samsi-Adad apjával, és Terka városát uralta Szíriában.

Eszerint egy ideig szövetségese volt Jaggid-Lim mári királynak, de szövetségük felbomlott – állítólag Jaggid-Lim megszegte esküjét – és konfliktusba kerültek egymással, ezért Ila-kabkabi elfoglalt két Márihoz tartozó települést. Jaggid-Lim utóda, Jahdun-Lim idején fordult a kocka, Mári ismét megerősödött és sikerült Terkát is elfoglalnia. Ila-kabkabit ekkor valószínűleg megölték, fia, a későbbi I. Samsi-Adad pedig Babilonba menekült Szín-muballit udvarába.

Neve az asszír királylistán szerepel a harmadik szakaszban, az „Ősatyák” között.

Külső hivatkozások


Assyrian International News Agency: Ila-kabkabi

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Mezopotámiai uralkodók | Az i. e. 19. században született személyek | Az i. e. 19. században elhunyt személyek | Asszírok


Dátum: 02.04.2021 06:01:33 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.