Indul a bakterház (film)Indul a bakterház (1979)
1979-es magyar film

Csámpás Rozi és Bendegúz
Rendező Mihályfy Sándor
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Rideg Sándor regényéből
Schwajda György
Főszerepben Olvasztó Imre
Koltai Róbert
Horváth Teri
Haumann Péter
Pécsi Ildikó
Operatőr Kecskés László
Jelmeztervező Horányi Mária
Gyártás
Gyártó Magyar Televízió Művelődési Főszerkesztőség
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 66 perc
Forgalmazás
Forgalmazó MOKÉP
Televideo (VHS)
Bemutató 1980. november 12.
1994. január 6.
1998. május 19.
1999. december 15.
Korhatár II. kategória (F/6012/J)
További információk

Az Indul a bakterház 1979-ben készített, 1980-ban bemutatott magyar filmvígjáték, melyet Mihályfy Sándor rendezett, és amely Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült.

A filmet részben az ócsai falumúzeumban, részben a Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal Szalkszentmárton és Dunavecse közötti Csabony[1] nevű vasútállomásán forgatták, itt állt a bakterház.[2]

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Nehéz az élet a tanyavilágban. Regős Bendegúz, az égetnivalóan rossz csemete sokat tudna róla mesélni. Gyerekkorában sokféle dolgot tartottak felőle: hogy csodagyerek, meg hogy akasztották volna fel kétnapos korában, mert nem lesz belőle becsületes ember, se így, se úgy. Most az anyja elszegődteti a bakterházba, tehénpásztorként szolgálni. A kisfiú a bakterházhoz kerülve szenved a pénzéhes lókupec, a lusta bakter, a fukar paraszt, de legfőképpen a büdös banya miatt. A fiú ezért amennyi csínnyel és komiszsággal csak lehet, igyekszik bosszút állni rosszakaróin. A "jó tanácsokat" a szomszéd bakterbódé iszákos vasutasától kapja; egy fuccsba ment lakodalom, egy átvágott marhakereskedő, éléskamrafosztás követi egymást. A végén, a bakterháznál még egy halott kísértet is tiszteletét teszi. A fiú minden furcsa történést memoárba szed, amit tapasztal. A napok múlásával azonban egyre inkább arra a következtetésre jut, hogy az egész bakterház egy fokkal, talán még annyival se különb, mint ő maga.

Szereplők


Szereplő Színész
Regős Bendegúz Olvasztó Imre
Banya, a bakter anyósa Horváth Teri
Szabó Sándor, a bakter Koltai Róbert
Toppancs Miska, a Patás Haumann Péter
Buga Jóska Csákányi László
Csámpás Rozi Pécsi Ildikó
Koncz bácsi Bánhidi László
Piócás ember Szilágyi István
Bendegúz anyja Molnár Piroska
Csendőr I. Farkas Antal
Csendőr II. Harsányi Gábor
Suszter Zách János
Marhakereskedő Gyulai Károly

Érdekességek


Bakik


Jegyzetek


  1. http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=csab
  2. Bendegúzból családapa lett . [2012. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 6.)
  3. Koltai Róbert interjú

Források


További információk


Kapcsolódó szócikkek


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1980 filmjei | Könyvadaptációk | Magyar filmvígjátékok | Magyar televíziós filmek | MOKÉP-filmek | Vasúttal kapcsolatos filmek | Mihályfy Sándor-filmek


Dátum: 01.04.2021 08:08:27 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.