Internet ArchiveInternet Archive
Jelmondat universal access to all knowledge
Kereskedelmi? nonprofit
Oldal típusa digitális könyvtár
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 1996
Alapító Brewster Kahle
Székhely Fourth Church of Christ, Scientist (San Francisco, California)
Hivatalos blog https://blog.archive.org/
Alexa-érték 199 (2020. augusztus 11.)
URL archive.org
A Wikimédia Commons tartalmaz Internet Archive témájú médiaállományokat.

Az Internet Archive – „Internetarchívum” – egy nem profitorientált internetkönyvtár. Célja, hogy kutatóknak, történészeknek, tudósoknak maradandó hozzáférést biztosítson a digitális formában létező történelmi gyűjteményekhez.

Székhelye: The Presidio of San Francisco.[1] Brewster Kahle(wd), amerikai programozó, internet-aktivista hozta létre. 1996-os alapítása óta adományokból tartja fenn magát, ezek az Alexa Internettől és máshonnan folynak be. 1999 végétől kezdve mind inkább kiteljesednek tematikus gyűjteményei is, archívumai szöveges és audióanyagot, mozgóképeket és szoftvert egyaránt tartalmaznak.

Az Internetarchívum a digitális könyvtárában tárolt internetoldalakhoz és más kulturális termékekhez nemcsak a kutatóknak és történészeknek biztosít a hagyományos könyvtárhoz hasonló szabad hozzáférést, hanem nyitva áll a széles közönség számára is.[2]

Tartalomjegyzék

Visszaút


Úgyszólván időutazás a weben.

A Wayback Machine Browse szolgáltatás hozzáférést nyújt visszamenőleg egy-egy adott webhely vagy lap korábbi állapotaihoz (dátum szerint elkülönítve) az 1996 óta tárolt több mint 85 milliárd oldalon belül. A megtalált lapokon levő hivatkozásokat úgy alakítják át, hogy azok a hivatkozott lapok esetében is a keresett időponthoz lehető legközelebbi állapotra mutassanak.[3]

Tematikus gyűjtemények


További információk


Irodalom


Jegyzetek


  1. en:Presidio of San Francisco
  2. (angolul) Internet Archive (elérés: 2008. február 8.)
  3. (angolul) Internet Archive: Wayback Machine Visszaút
  • Informatikai portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Könyvtárak | Internet | Elektronikus könyvtárak


Dátum: 02.04.2021 02:19:38 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.