Jégkorszak 2. – Az olvadásJégkorszak 2. – Az olvadás
(Ice Age: The Meltdown)
2006-os amerikai animációs film

IMDB 6,9/10 (168 962 szavazat)
Rendező Carlos Saldanha
Producer Lori Forte
Vezető producer
  • Christopher Meledandri
  • Chris Wedge
Műfaj akció, kaland, vígjáték, fantasy, romantika, sci-fi
Forgatókönyvíró
  • Peter Gaulke
  • Jim Hecht
  • Gerry Swallow
Hang
Zene John Powell
Operatőr Craig Anthony Grasso
Vágó Harry Hitner
Gyártásvezető Bruce Anderson
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 86 perc
Költségvetés 80 millió $
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adó Minimax
KidsCo
Korhatár
  • -> ->
  • -> (RTL Klub & TV2)
Bevétel
  • $ 195 330 621
  • $ 651 564 512
Kronológia
ElőzőJégkorszak (film)
KövetkezőJégkorszak 3. – A dínók hajnala
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Jégkorszak 2. – Az olvadás témájú médiaállományokat.

A Jégkorszak 2: Az olvadás (eredeti cím: Ice Age: The Meltdown) 2006-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a nagy sikerű Jégkorszak-filmek 2. része. A forgatókönyvet Peter Gaulke írta, az animációs filmet Carlos Saldanha rendezte, a zenéjét John Powell szerezte, a producere Lori Forte volt. A Blue Sky Studios készítette, a 20th Century Fox forgalmazta. Amerikában 2006. március 31-én, Magyarországon 2006. március 30-án mutatták be a mozikban. A DVD kiadáson az első részhez hasonlóan elérhető egy extra is, a No Time for Nuts, amiben szintén Motkány a főszereplő.

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Főhőseink visszatérnek, ezúttal azonban nem a közelgő, hanem a távozó jégkorszak nehezíti meg az életüket. Manfréd kénytelen szembesülni vele, hogy valószínűleg ő a világ utolsó mamutja, Sid, a lajhár azért búslakodik, mert a gleccser tövében kialakított vízi vidámparkban képtelen bármilyen sikert elérni, ezért feleslegesnek érzi magát. Diegót, a kardfogú tigrist a közelgő olvadás zavarja leginkább, mivel mint derék macska, gyűlöli a vizet.

Az olvadás közeledtéről egy keselyű értesíti a nyugalmasan dőzsölő állatseregletet, de azt is elmondja nekik, hogy a völgy végében egy óriási bárka van, ami képes megmenteni őket. Az állatok így el is indulnak mindannyian, ezúttal pedig Maniék sem akarnak különcködni – igaz, nem a tömeggel tartanak. Útközben találkoznak két komolytalan oposszummal, Eddie-vel és Ropsszal, illetve „húgukkal”, Ellie-vel. Ő történetesen valójában identitászavarban szenvedő mamut, és tetszene is Manfrédnek, akit saját érzésein túl a fajfenntartás ezúttal valóban égető terhe is udvarlásra sarkall. Ellie azonban csak nagy nehezen fogadja el, hogy ő valójában nem is oposszum…

Közben a csúszdaparknál megreped a jégfal, és beömlik a túloldal rengeteg vize. Ez még hagyján, bár Diegót épp eléggé felzaklatja, azonban két gigantikus őskrokodil is beszabadul az addig idilli, elzárt völgybe. Minden vágyuknak a mamutfogyasztás tűnik.

A vég természetesen happy end: Diego legyőzi félelmét és Sid megmentése érdekében a vízbe veti magát, Mani víz alatti csatában leszámol az ősszörnyekkel és megmenti Ellie-t, aki végre elfogadja, hogy mamut, és hogy megmentőjébe szerelmes lehet. Sid a film során azt is megtapasztalja, milyen istennek lenni… annak minden kellemetlen következményével együtt. Mi több, a völgyből kiürül a víz, és a frissen nyílt járaton egy mamutcsorda ballag be. Maniék mégsem csatlakoznak hozzájuk, inkább az oposszumokkal és Ellie-vel együtt folytatják útjukat új kalandok felé.

És a motkány? A magát emblematikussá kinövő ősrágcsáló ezúttal nagyobb szerepet kap, mint az előző filmben. Továbbra is makkot keres, szimatol, ás, kapar a leglehetetlenebb helyeken és helyzetekben. Sőt, ezúttal új tehetsége is megmutatkozik: kiváló harcművész… A történet megoldása, a víz leeresztése is az ő tevékenységéhez kötődik, de közben meghal. Azaz majdnem. Amikor ugyanis a világ legnagyobb, legszebb, legcsillogóbb makkjára vetné magát a mennyekben, Sid szája visszacuppantja az életbe, amit érthető módon nem valami nagy lelkesedéssel fogad…

Szereplők


Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Manfréd Ray Romano Szabó Sipos Barnabás
Sid John Leguizamo Geszti Péter
Diego Denis Leary Berzsenyi Zoltán
Ellie Queen Latifah Bognár Gyöngyvér
Ropsz Seann William Scott Gáspár András
Eddie Josh Peck Molnár Levente
Motkány Chris Wedge (eredeti nyelven)
Sebes Tóni Jay Leno Mikó István
Magányos keselyű Will Arnett Gruber Hugó
Billy, glyptodon fiú Caitlin Rose Anderson Jelinek Márk
Hódlány ?
Orrszarvú fiú Connor Anderson ?
Hódfiú ?
Mr. Start Joseph Bologna Albert Péter
Jávorszarvas fiú Jack Crocicchia ?
Kondorkeselyű-csibe Peter DeSève Béres Pál
Start-lány Nicole DeFelice Bálint Sugárka
Diatryma anyuka Debi Derryberry Rátonyi Hajni
Start-apuka Marshall Efron ?
Stu Tom Fahn Gardi Tamás
Ganajtúró apuka Peter Ackerman Bolla Róbert
Pézsmatulok Tom Fahn
Hangyászsün nagypapa Jason Fricchione Szokol Péter
Lapátszájú hím ?
Forgalomi tudósító keselyű James Edmund Godwin Orosz István
Hód apuka George Jacobs Rékai Nándor
Nőstény kislajhár Clea Lewis ?
Ganajtúró anyuka Peller Anna
Lapátszájú fiú Jansen Panettiere Czető Ádám
Start-fiúk Gregory Romano ?
Matthew Romano ?
Földi malac apuka Stephen Root Pipó László
Dodó Carlos Saldanha ?
Hangyászsün kölykök Manoela Scarpa Saldanha ?
Sofia Scarpa Saldanha ?
Diego madár csaja Reyna Shaskan ?
Furcsa hím James Sie Lukácsi József
Földi malac anyuka Cindy Slattery Béli Titanilla
Nősténymarha Mindy Sterling Némedi Mari
James Alex Sullivan Stukovszky Tamás
Mrs. Start Renée Taylor Bókai Mária
Cholly Alan Tudyk Garamszegi Gábor
További magyar hangok
Fehér Péter, Garai Róbert, Gardi Tamás, Gruber Hugó, Holl János, Illyés Mari, Papucsek Vilmos, Pipó László, Rékai Nándor

Érdekességek


Promóció


A film bevételei


A film 2006. március 31-én került a mozikba, túlteljesítve az elvárásokat 68 millió dolláros első hétvégéjével, ami a második legerősebb, vakáción vagy ünnepen kívüli rajt A passió mögött. Mindezt annak ellenére érte el, hogy a kritikák erősen megosztottaknak bizonyultak (rottentomatoes.com: 56%).

A Jégkorszak 2: Az olvadás az első film volt 2006-ban, ami átlépte a százmillió dolláros határt, s ehhez mindössze kilenc napra volt szüksége. 195 330 621 dollárt gyűjtött Észak-Amerikában, a világ többi részén pedig egy frenetikus 456 233 891 dolláros összeggel büszkélkedhet, ami több, mint kétszerese az első rész nemzetközi bevételének. Összesített 651 millió dolláros mutatójával az év harmadik legjövedelmezőbb filmje A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse és A da Vinci-kód mögött.

Magyarországon a Jégkorszak 2: Az olvadás hasonlóan elképesztő sikertörténetet tudhat magáénak. Egyetlen hétvége után már 105 ezer látogatón állt a nézőszáma, amit nyárra 585 ezer fölé tornázott, míg végül összesen 614 ezren váltottak rá jegyet; ezzel a 2006-os év legnézettebb produkciójává lépett elő. Népszerűsége messze túltett az első részén, egymást követő öt héten át vezette a toplistát, ami Budapesten utoljára a Gladiátornak sikerült 2000-ben.

A filmben feltűnő állatokDVD-kiadás


A magyar DVD-kiadás 2006. október 24-én jelent meg az InterCom forgalmazásában. A korongon az alábbi extrák szerepelnek:

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2006 filmjei | Jégkorszak-filmek | Amerikai számítógépes animációs filmek | Amerikai akciófilmek | Amerikai családi filmek | Amerikai fantasyfilmek | Amerikai filmvígjátékok | Amerikai kalandfilmek | Amerikai romantikus filmek | Amerikai tudományos-fantasztikus filmek | Blue Sky Studios-filmek | 20th Century Fox-filmek | ADS Service-filmek | InterCom-filmek | Carlos Saldanha-filmek


Dátum: 28.03.2021 01:36:00 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.