Jacques HeurgonJacques Heurgon
Született 1903. szeptember 15.
Párizs
Elhunyt 1995. október 27. (92 évesen)
Párizs
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Foglalkozása klasszika-filológus, történész, etruszkológus
Iskolái

Jacques Heurgon (Párizs, 1903. január 25.Párizs, 1995. október 27.) francia klasszika-filológus, történész, etruszkológus.

Tartalomjegyzék

Élete és munkássága


Párizsi ékszerészek családjából származott. Középiskolai tanulmányai során megismerkedett Jean Tardieu költővel, akivel ezután 20 évig levelezett. 1923 és 1927 Párizsban, az École normale supérieure-ön tanult klasszika-filológiát.[1] Fontosabb tanárai voltak Alfred Ernout és Jules Marouzeau, valamint Jérôme Carcopino és André Piganiol. 1926-ban megnősült, egyik professzora, Paul Desjardins lányát vette el, aki később Anne Heurgon-Desjardins néven maga is neves kulturális személyiség lett. Heurgon tanulmányainak befejezése után 1928-tól a római francia intézetben dolgozott. 1930-tól Nancyban tanított, két év múlva pedig az algíri egyetem docense lett. 1942-ig maradt Algériában, majd a francia hadseregben szolgált. Részt vett az olaszországi hadjáratban, a Monte Cassinó-i csatában, majd a háború után a római francia nagykövetség kultúrattaséja lett. Ekkoriban ismerkedett meg Massimo Pallottinóval és Santo Mazzarinóval. Hamarosan a lille-i egyetem professzora lett, majd 1951-től a Sorbonne docense, majd 1953-tól professzora. 1969-ben lett az Académie des inscriptions et belles-lettres tagja.

Heurgon filológiai, történelmi, numizmatikai és régészeti kutatásokat, különösen a Római Köztársaság korával foglalkozott. Területileg kutatásai, tanulmányai központjában Észak-Afrika, valamint a régi Itália és Gallia területei voltak, ahol hosszabb időt töltött. Munkásságának egyik csúcspontja Róma és a foldközi-tengeri nyugati medencéje történetének a pun háborúkig terjedő időszakának feldolgozása volt, (Rome et la Méditerranée occidentale jusqu’aux guerres puniques) ami számos kiadásban látott napvilágot. Rómában töltött ideje alatt, Pallottinóval és Mazzarinóval folytatott együttműködése nyomán alkotta meg az etruszkok gazdasági és társadalmi történetének egyik alapművét, (La Vie quotidienne chez les Étrusques), ami több nyelven, sok kiadásban jelent meg.

Heurgon algíri évei alatt a helyi baloldali értelmiségi–művész körök aktív tagja volt. Baráti körébe tartozott többek között André Gide, Albert Camus, Bernhard Groethuysen, Roger Martin du Gard és Jean Tardieu.

Fia, Marc Heurgon (1926-2001) baloldali politikus és történész volt.

Főbb művei


Jegyzetek


  1. Heurgon II. oldal

Források


További információk


Fordítás


  • Történelemportál
  • Franciaország-portálKategóriák: Francia történészek | 1903-ban született személyek | 1995-ben elhunyt személyek


Dátum: 30.03.2021 01:31:23 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.