Jim Broadbent - huwiki.org

Jim BroadbentJim Broadbent
Jim Broadbent 2007-ben
Életrajzi adatok
Születési név James Broadbent
Született 1949. május 24. (71 éves)
Lincoln,
 Egyesült Királyság
Házastársa Anastasia Lewis (1987–)
Pályafutása
Iskolái
  • Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémia
  • Leighton Park School
Aktív évek 1978
Díjai
Oscar-díjLegjobb férfi mellékszereplő
2002 Iris – Egy csodálatos női elme
Golden GlobeLegjobb férfi mellékszereplő
2002 Iris – Egy csodálatos női elme
Legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
2008 Longford
BAFTA-díjLegjobb férfi mellékszereplő
2002 Moulin Rouge!
További díjakVelencei Nemzetközi Filmfesztivál - Volpi Kupa
1999 Tingli-tangli

Jim Broadbent weboldala
Jim Broadbent IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Jim Broadbent témájú médiaállományokat.

James Broadbent (Lincoln, 1949. május 24. –) Oscar- Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész.

Tartalomjegyzék

1970-es évek


Jim egy mélyen vallásos bútorasztalos apa és egy szobrásznő anya fiaként látta meg a napvilágot. Tanulmányait egy kvéker internátusban kezdte el Readingben. A fiatal fiú érdeklődését a művészetek kötötték le leginkább, azon belül is színjátszás állt a legközelebb a szívéhez. Később ezért a beiratkozott a London Academy of Music and Dramatic Art színművészeti főiskolára, amit 1972-ben fejezett be. A '70-es években főleg csak a színpadon lépett fel, leginkább a Royal Shakespeare Company keretein belül. 1978-ban szerepet kapott az Alan Bates és John Hurt főszereplésével készült, jól sikerült szürreális horrorfilmben, A kiáltásban (The Shout).

1980-as évek


1981-ben egy kisebb szerep erejéig látható volt az Időbanditákban, Terry Gilliam filmjében. Négy évvel később ismét Gilliammel dolgozott együtt az orwelli ihletésű Brazilban, de játszott Anthony Hopkins mellett is A jó apa (The Good Father) című drámában. 1987-ben feltűnt a csúfosan megbukott Superman negyedik részében, ami aztán végleg le is zárta a sorozatot. '89-ben leforgatta a harmadik filmjét is Terry Gilliammel, a Tim Robbins főszereplésével készült Erik, a vikinget (Erik the Viking).

1990-es évek


1990-ben Mike Leigh bízott rá főszerepet Az élet oly édes (Life Is Sweet) című vígjátékban, melyben egy önálló üzletről álmodozó konyhafőnököt alakított. Két évre rá egy igényes Mike Newell drámában próbálta ki magát, az Elvarázsolt áprilisban (Enchanted April), de egy epizódszerepben feltűnt a Síró játékban (The Crying Game), Neil Jordan filmjében is. A jónevű brit rendezők után 1994-ben egy amerikai legendával, Woody Allennel dolgozott együtt a Lövések a Broadwayn (Bullets Over Broadway) című komédiában. Egy évvel később Buckingham herceget keltette életre az Ian McKellen által felejthetetlenné tett William Shakespeare III. Richárdjában. 1996-ban szintén egy adaptációban volt látható Broadbent, A titkosügynökben (The Secret Agent), amely Joseph Conrad regényéből készült, majd a dán Bille August Grönlandon játszódó filmjében, A hó hatalma című krimiben játszott Julia Ormond és Gabriel Byrne partnereként. '98-ban jött a Ralph Fiennes és Uma Thurman főszereplésével készült, hatalmas bukásként elkönyvelt Bosszúállók (The Avengers). Broadbent mentségére szóljon, hogy még a legendás Sean Connery is fontos szerepet vállalt a filmben. Egy évvel később viszont már mindenki a Tingli-tangliban (Topsy-Turvy) nyújtott nagyszerű alakításáról beszélt, melyet a rangos Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díjával honoráltak.

2000-es évek


Broadbent életében a 2001-es esztendő volt a legsikeresebb. Először is a Renée Zellweger címszereplésével készült Bridget Jones naplójában formálta meg a főhősnő édesapját. Majd elnyerte a BAFTA-díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában Nicole Kidman és Ewan McGregor főszereplésével készült Moulin Rouge Bazz Luhrmann-féle feldolgozásban, de ez még csak a bevezetés volt az igazi sikerhez, mert a Golden Globe és Oscar szobrocska is hozzá került, köszönhetően Judi Dench-el folytatott jutalomjátékának az Iris – Egy csodálatos női elmében, melyben Iris Murdoch filozófusnő férjét alakította. Igaz a kolleganője "csak" Oscar-jelölésig jutott. A következő filmjét, a New York bandáit (Gangs of New York) szintén egy rendezőóriás jegyezte, nevezetesen Martin Scorsese. A partnerei sem voltak akárkik: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz és Liam Neeson. Ezután két klasszikus viktoriánus adaptációban is látható volt Charles Dickens Nicholas Nicklebyjében és William Makepeace Thackeray Hiúság vásárában. 2004-ben Renée Zellweger, Colin Firth és Hugh Grant társaságában folytatta a Bridget Jones naplóját. Vállalt egy apróbb szerepet a Narnia Krónikái című fantasyban is, majd 2007-ben Edgar Wright hamisíthatatlanul brit fekete humorú komédiájában, a Vaskabátokban (Hot Fuzz) szórakoztatta a nagyközönséget. 2008-ban Steven Spielberg gondolt rá az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága szuperprodukció kapcsán, és ő szerezte A kisfiú és a pingvin című animációs film zenéjét is. A 2009-es Harry Potter és a Félvér Herceg című filmben a bájitaltanárt, Horatius Lumpsluck professzort játszotta. A 2009-ben bemutatásra került Tintaszív című fantasyfilmben Fenoglio szerepét alakította.

Filmjei


Fordítás


Ez a szócikk részben vagy egészben a Jim Broadbent című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | Oscar-díjasok | Golden Globe-díjasok | BAFTA-díjasok | 1949-ben született személyek | Élő személyek


Dátum: 29.08.2020 06:40:09 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.