Joan Sims - huwiki.org

Joan SimsJoan Sims
Joan Sims, mint Belle, a Folytassa cowboy-ban
Életrajzi adatok
Születési név Irene Joan Marion Sims
Született 1930. május 9.
London,
Elhunyt 2001. június 28. (71 évesen)
London
Sírhely Putney Vale Cemetery
Pályafutása
Iskolái Royal Academy of Dramatic Art
Aktív évek 19581994

Joan Sims IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Joan Sims témájú médiaállományokat.

Irene Joan Marion Sims (1930. május 9.2001. június 28.) angol színésznő volt, akire leginkább a Folytassa…-sorozatban játszott szerepei és később az As Time Goes By-ban alakított Madge Hardcastle miatt emlékeznek.

Tartalomjegyzék

Életrajz


Korai évei

Joan Sims 1930-ban született a laindoni (Essex) vasútállomás állomásfőnökének leányaként. A vasútállomáson töltött gyermekkorból ered Sims korai érdeklődése a színészet iránt. Gyakran szórakoztatta színi előadásokkal a várakozó utasokat. Tinédzser éveiben hozta azt a döntést, hogy a szórakoztatóiparban kíván tevékenykedni, és hamarosan ismerős arccá vált az egyre szaporodó helyi amatőr produkciókban.

Sims először 1946-ban jelentkezett a RADA-ba (Royal Academy of Dramatic Art), de felvételije sikertelen volt. Első meghallgatása a Micimackó egy interpretációját tartalmazta. Felvették azonban a PARADA-ba, az akadémia előkészítő iskolájába, és végül, negyedik próbálkozásra Joan elvégezte és a RADA-n képezte magát. 1950-ben, 19 évesen végezte el az akadémiát.

Sims Brian Rix számos Aldwych színházi komédiájában feltűnt, de az igazi közege a színházi zenés, táncos előadások voltak, különösen Peter Myers darabjai. 1958-ban szerepet kapott Peter Coke Breath of Spring című darabjában, melyet a Cambridge-i színház három évig játszott.

Folytassa…-karrierje (1959–1978)

Sims 1953-ban a Will Any Gentleman-ben tűnt fel először a filmvásznon George Cole-al, melyet hamarosan követett a Trouble in Store (Botrány az áruházban). 1954-ben a Doctor in the House-ban szerepelt Dirk Bogarde-dal, mint a szexuálisan elfojtott, beszélő nevű „Rigor Mortis” (magyarul „hullamerevség”) nővér. Sims rendszeres szereplővé vált a Doctors sorozatban, melynek Betty E. Box volt a producere, így figyelt fel rá Betty férje, Peter Rogers. Néhány évvel később, 1958-ban Sims egy új forgatókönyvet kapott Rogerstől, a Carry On Nurse-t (Folytassa, nővér!). A Carry On Sergeant (Folytassa, őrmester!) hatalmas kasszasiker volt az év őszén, így Rogers és Gerald Thomas folytatást terveztek.

Először a Carry On Nurse-ben játszott főszerepet, majd a Carry On Teacher-ben (Folytassa, tanár úr!) (1959), melyet a Carry On Constable (Folytassa, rendőr!) követett. Sims feltűnt a Carry On Regardless-ben (Folytassa tekintet nélkül!) is, mely megerősítette rendszeres szereplői pozícióját a Folytassa…-filmekben. Gyengélkedése miatt a Carry On Cruising-hoz (Folytassa a hajózást!) hirtelen kellett a helyére színésznőt keresni, így Dilys Laye játszotta a szerepét. Sims újra csatlakozott a csapathoz a Carry On Cleo-nál (Folytassa, Kleo!) (1964). A Carry On Cleo sikerét követően a szereplőgárda tagja maradt az eredeti filmszéria végéig (Carry On Emanuelle), mely időszakban 24 Folytassa…-filmben tűnt fel. A sorozat gyengére sikerült felélesztési kísérletére, a Carry On Columbus (Folytassa, Kolumbusz!) forgatására nem tért vissza.

Magánélete

Sims, hasonlóan Folytassa… szereplőtársához, Kenneth Williamshez, soha nem házasodott meg. A homoszexuális Williams azonban érdekházasságot ajánlott neki, melyet ő visszautasított. 1958-tól 3 évig együtt élt a szintén színész Antony Bairddel, de akárhányszor a szülei meglátogatták, megkérte őt, hogy az összes holmiját vigye el a lakásából. Miután egy látogatás során elmondta anyjának, hogy együtt él Bairddel, apja levelet írt neki, és Sims engedelmes gyermekként véget vetett a kapcsolatnak. A szakítást követően belevetette magát a munkába és keményebben dolgozott, de magányosnak érezte magát.

Kései karrierje

A Folytassa…-sorozat 1978-as befejeztével számos szerepet játszott el helyzetkomédiákban, pl. az On the Up-ban. Vendég főszereplő volt a The Goodies című brit vígjáték-sorozatban.

1975-ben Katharine Hepburn és Sir Laurence Olivier oldalán tűnt fel a Love Among the Ruins-ban. Sims egy gyakran feltűnő szereplőt, Alf Garnett fecsegő anyósát alakította a hosszú ideig futó Till Death Us Do Apart brit televíziós sorozatban.

Sims 1986-ban a szintén hosszú ideig futó BBC sci-fi sorozatban, a Doctor Who-ban Katryca szerepét játszotta a The Trial of a Time Lord, és a The Mysterious Planet részekben. Az A Murder is Announced című filmben – Miss Marple történeteiből készült adaptációs sorozat - Miss Murgatroyd szerepét alakította. Szintén feltűnt Dickens Martin Chuzzlevitjének feldolgozásában Betsy Prig szerepében, valamint a Simon and the Witch-ben mint Lady Foulkes-Custard.

Az 1990-1992 között futott BBC tévékomédia-sorozatban, az On the Up-ban is főszereplő volt Dennis Waterman mellett, Mrs. Wembley megformálójaként. 1993-ban rövid időre feltűnt a One Foot in the Grave, One Foot in the Algarve karácsonyi epizódjában. 1994-től ismert televíziós szereplővé vált az As Time Goes By-ban játszott Magde Hardcastle, a Geoffrey Palmer által alakított Lionel mostohaanyjának figurája által. Sims az utolsó két évad forgatásán már nem tudott részt venni 2001-es halála miatt, így a sorozatban mindig valamilyen indokot adtak arra hogy nincs Rockyval: pl. ásatáson vett részt Egyiptomban. Sims feltűnt az Only Fools and Horses című nagy sikerű komédiasorozat egy epizódjában, és vendégszereplő volt egy sketch showban Victoria Wooddal.

Utolsó évei

Élete végén Sims hosszú harcot vívott a depresszióval. Állapotát rontotta, hogy két éven belül elvesztette ügynökét, Peter Eade-et, legjobb barátnőjét, Hattie Jacques-t, és édesanyját. Az események elől alkoholizmusba menekült. 1999-ben Bell bénulástól szenvedett, 2000-ben eltörte csípőjét, melyből sikeresen felépült. Azonban az alkoholizmus eluralkodott rajta. Orvosával való egyeztetése után felajánlottak neki egy helyet egy rehabilitációs központban, de ő elhatározta hogy maga veszi kézbe életének irányítását. Ajánlatot kapott önéletrajzának megírására, és elvállallt egy szerepet a The Last of the Blonde Bombshells című BBC tévéfilmben Judy Dench és Olimpia Dukakis oldalán, mely Simsnek – együtt önéletrajzi írásának kiadásával 2000 elején – rengeteg munkát, és mérhetetlen személyes örömet jelentett.

Halála


2000. novemberében Sims ismét kórházba vonult, és egy rutinműtét okozta komplikációk miatt kómába esett. Élethossziglani barátnője, és színpadi helyettesítője, Norah Holland elmondta, hogy az orvosokat ámulatba ejtette Sims ereje és bátorsága végső betegsége idején.

2001. június 28-án, 10 perccel halála előtt Norah Holland gyengéden beszélt hozzá, felidézve a régi időket a Folytassa…-sorozatban, Kenneth Williamsről, és Hattie Jacques-ről. Holland fogta kezét halálakor. Testét elhamvasztották a Putney Vale-i krematóriumban, és a temető területén szórták szét hamvait.

Tisztelgés


Halála után a még élő Folytassa…-szereplő, Barbara Windsor így szólt róla: „Számomra Ő volt az utolsó a Folytassa… legnagyobbjai közül; Ő ott volt a kezdetétől. Tehetsége csodálatos volt; bármilyen akcentust, nyelvjárást elő tudott adni; tudott táncolni, énekelni, eljátszani a lompost és az elbűvölően elegánst. Állandóan nevettünk, és sokat kuncogtunk. Fájdalmasan hiányozni fog.”

2002. szeptemberében egy, Sims emlékének adózó dísztáblát avattak fel Barbara Windsorral a Thackeray Streeten Kensingtonban, és 2005. júniusában egy másikat a Joan Sims Tisztelőinek Társasága a laindoni vasútállomáson Essexben. Emlékére mutatták be a The Unforgettable Joan Sims c. műsort az ITV-n. Szintén fő helyet kapott a Folytassa… rajongóklub tag, Robert Reel vezette Comedy Map of Britain c. BBC 2 programban.

Referenciák


Filmjei


Jegyzetek

Fordítás


Ez a szócikk részben vagy egészben a Joan Sims című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások

Kategóriák: Angol nők | Angol színészek | 1930-ban született személyek | 2001-ben elhunyt személyek


Dátum: 30.08.2020 07:43:00 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.