John Inman - huwiki.org

John InmanFrederick John Inman
Életrajzi adatok
Születési név Frederick John Inman
Született 1935. június 28.
Preston, Egyesült Királyság
Elhunyt 2007. március 8. (71 évesen)
London, Egyesült Királyság
Pályafutása
Híres szerepei Mr. Humphries (Haszonlesők)

John Inman weboldala
John Inman IMDb-adatlapja

Frederick John Inman (Preston, Egyesült Királyság 1935. június 28.London, Egyesült Királyság 2007. március 8.) brit színész volt. Leghíresebb szerepe a Foglalkoznak már önnel? (Are you being served) és a Haszonlesők című sorozatokban alakított Mr. Humphries szerepe volt az 1970-es és 1980-as években. Inman az Egyesült Királyságban pantomim-művészetéről is ismert volt.

Tartalomjegyzék

Élete


John Inman 1935. június 28-án született a lancashire-i Prestonban, Josephine Tewson színésznő unokatestvéreként. 12 éves korában a szüleivel Blackpoolba költözött, ahol az anyja egy panziót vezetett, az apja pedig hajszárító-ügynök volt. Gyerekként szeretett másokat felöltöztetni. A prestoni Claridge Hosue-ban tanult majd egy modern középiskolában. Mindig is színész szeretett volna lenni. 13 évesen debütált a blackpooli Pavilionban, a déli mólónál. 15 évesen a mólón dolgozott, teát szolgált fel, takarított és beszállt a kártyapartikba.

Az iskola után két évig a Fox's-nál dolgozott és kirakatokat rendezett. 17 évesen Londonba költözött. 1960-ban debültált a West Enden. 1975-ben a Windmill Színházban játszott, 1979-ben az Adelphi Színházban.

Televíziós karrierje


John Inman 1970-ben szerepelt először a televízióban, a Two in Clover szituációs komédiában. 1972-ben David Croft író kérésére szerepelt a Foglalkoznak már önnel? című sorozatban, innentől kezdve a sorozat 10 évadon át szerepelt, egészen 1985-ig. 1977-ben egy filmet is készítettek a sorozat alapján. A sorozatban alakított figura, Mr. Humphries egy homoszexuálisnak tűnő áruházi eladó volt, de szexuális hovatartozása sosem derült ki, leginkább egy anyás férfit alakított, fura járással és magas hanghordozással.

1989-ben szerepelt a The Tall Guy című filmben, majd egyike volt annak az öt tagnak a Foglalkoznak már önnel?-sorozatból, akik a Haszonlesők című sorozatban is szerepeltek 1992 és 1993 között.

Kései évek


A híres sorozatok befejezése után ismert pantomim-művész lett. Ausztráliában is turnézott. Harminc évig élt a londoni Maida Vale kerülethez tartozó Little Venice-ben. 2005. december 23-án élettársi kapcsolatba lépett partnerével, Ron Lynch-csel, akivel már 35 éve volt együtt.

Az utolsó éveiben egészségügyi problémákkal küszködött. 1993-ban hörghuruta volt, 1995-ben összeesett a színpadon. 2001-ben három napig az intenzív osztályon tartották, mert légzési problémái voltak. 2004 decemberében hepatitis A vírust diagnosztizáltak nála, amit fertőzött ételtől kapott el. 2007. március 8-án hunyt el Londonban.

Hivatkozások

Kategóriák: Angol színészek | LMBT színészek | 1935-ben született személyek | 2007-ben elhunyt személyek


Dátum: 30.08.2020 06:21:37 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.